Fără categorie

Sursă de origine Burundi: excelență pentru cunoscători

Ce îți vine în minte atunci când auzi „Cafea din Burundi”? Cel mai probabil te gândești la aromele africane, acele cafele care combină excelent aciditatea crescută cu note floral fructate și gust cremos.

Cafeaua din Africa, în special din estul continentului, este cunoscută și căutată în toată lumea. În definitiv, Etiopia este țara de origine a acestei plante, iar Kenya și Rwanda sunt jucători cu greutate pe piața cafelei de specialitate.

Deși o țară foarte mică și printre cele mai sărace de pe continent, Burundi și-a creat un loc al său în lumea cafelelor de specialitate africane producând și exportând o cafea excepțională care uimește prin arome și gust.

Cultivarea cafelei în Burundi

Cafeaua a fost introdusă în Burundi abia în 1930 de către olandezi care au adus aici arbori din varietatea arabica. În scurt timp aceasta a devenit una dintre principalele recolte alături de ceai și bumbac. În prezent Burundi se află pe locul 29 între țările producătoare de cafea și exportă 100% din recoltă.

Majoritatea populației din Burundi trăiește în mediul rural (aprox 87%) și practică agricultură de subzistență. Aproximativ 800 de mii de familii sunt implicate în producția de cafea, fiecare având în jur de un hectar de pământ pe care cresc 250-300 de arbori. Astfel cafeaua este cultivată în ferme mici, deținute de familii, culeasă manual și apoi vândută către cooperative private și stații de procesare. Aici este procesată prin spălare și uscată la soare.

Îndustria cafelei din Burundi este una greu încercată. Din 1962 când statul și-a câștigat independența și până în prezent, Burundi a trecut prin două războaie civile, numeroase lovituri de stat, revolte și genocide. În 2008 guvernul si-a retras implicarea directă în producția de cafea și a instaurat două autorități care să reglementeze această industrie în speranța ca domeniul privat să genereze o industrie mai competitivă și sustenabilă. Astfel au luat naștere ARFIC – Autoritatea de Reglementare din Sectorul Cafelei și Intercafe Burundi.

Această schimbare s-a simțit la nivelul cooperativelor de procesare și a celor de export, dar cultivarea propriu-zisă a rămas în mare parte neschimbată, fiind în continuare afaceri mici de familie bazate pe tehnici de cultivare și recoltare tradiționale, manuale. Acest aspect conservă grija și atenția deosebită oferite cafelei, lucru care se reflectă direct în calitatea acesteia.

Iar vorbind de calitate, cafelele din Burundi au obținut un punctaj ridicat de peste 85pct. (punctaj oferit de Asociația Cafelelor de Specialitate), ajungând chiar la 91.09pct la Cup of Excellence (2015).

Cafea din Burundi – climă și sol, Strictly High Grown/Strictly Hard Beans

Se poate spune despre Burundi că este privilegiată: condițiile climatice și solul sunt optime pentru cultivarea cafelei. Ploile abundente, solul vulcanic și altitudinile ridicate au plasat cafeaua cultivată aici în rândul Strictly High Grown și Strictly Hard Beans.

Strictly Hard Beans și Strictly High Grown (SHB/SHG) sunt un standard din industria cafelei care se referă la boabele cultivate strict la înalțimi de peste 1200m. Aceste boabe sunt foarte apreciate și căutate. În Burundi cafeaua este cultivată între și 1200m și 2000m (cel mai înalt punct fiind Muntele Heha). Boabele cafelei cultivate aici se maturizează mai lent devenind astfel mai tari și mai dense, iar aceasta se traduce printr-un gust și o aromă aparte.

Citește și despre alte boabe speciale

Pacamara Guatemala

Peaberry Nicaragua

Cafea din Burundi – gust și arome

Cafele de specialitate cu punctaj ridicat, SHB, SHG, ce înseamnă toate acestea în materie de gust și arome? Ce face cafeaua din Burundi atât de specială?

Burundi surprinde majoritatea trăsăturilor cafelelor africane, fiind cel mai adesea comparată cu cea produsă în Rwanda: aciditate ridicată, corp cremos și arome delicate floral-fructate. Cafelele cultivate la altitudini ridicate au o aciditate mai mare și note de fructe de pădure, citrice și ananas, în timp ce boabele cultivate la altitudini reduse au arome de ciocolată și nuci. Principala varietate cultivată în Burundi este Bourbon, boabe cunoscute pentru dulceața și corpul cremos.

Cafeaua din Burundi este cel mai bine folosită ca single origin și nu în blenduri. Prăjirea optimă este una medie, iar ca metodă de preparare se recomandă French Press, aceasta fiind cea care pune cel mai bine în evidență aromele cafelei din Burundi.

Regiuni de cultivare a cafelei

Deși o țară mică, Burundi are câteva regiuni distincte de cultivare a cafelei, fiecare cu specificul său. Principalele sunt:

Buyenzi – situată în nordul țării, este cea mai mare regiune în care se produce cafeaua.

Kayanza – cu temperaturi moderate și altitudini de peste 1700m – 2000m, este regiunea vedetă ale cărei cafele au primit cel mai mare punctaj SCA. De aici vine și specialitatea Gahahe.

Ngazi – situată în NE țării, are condiții climatice similare cu Kayanza, dar o producție mult mai redusă. Această regiune pare a merge pe principiul puțin și bun, boabele cultivate aici primind peste 85pct SCA.

Alte regiuni: Muyinga, Bweru, Bugesera, Kirundo, Bubanza, Karuzi.

Burundi la Pasha

Deși nu suntem la prima întâlnire cu o cafea africană, fiecare ceașcă de Gahahe ne cucerește și ne surprinde: un mix floral fructat cu gust cremos ce duce cu gândul la locuri însorite și vacanțe exotice. Burundi se deschide cu aroma intensă de căpșuni și pepene galben cu un iz de levănțică și ananas. Gustul este unul remanent, de durată .

Iarna aceasta fugim de frig în Africa și învăluim cu arome exotice, fructe zemoase, gusturi fine și cremoase. Burundi dă startul acestui periplu fiind cafeaua vedetă în Coffee Station unde te așteaptă să o deguști și să o lași să te încălzească cu povestea ei.

O poți comanda și din shop cu livrarea acasă, doar să-ți alegi varianta de măcinare pentru modul de preparare preferat.

Gahahe este cultivată în Kayanza la 1,957m altitudine.
Aromă intensă de căpșuni, pepene galben și levănțică.
Gust delicat de ananans.
Corp cremos, gust remanent de durată.
Decorticare: naturală la soare
Prăjire MEDIE (3 din 7)

Lasă un răspuns