scris cu și din pasiune
Fără categorie

Cum alegi o cafea din Brazilia – San Rafael

Producția de cafea a luat naștere în Etiopia, dar s-a dezvoltat în Brazilia. Este aproape imposibil să nu fi băut vreodată o cafea din Brazilia, cea mai mare țară din America Latină fiind și cel mai mare producător și consumator de cafea. De aici pleacă în jur de o treime din cafeaua produsă mondial, aproximativ 43 milioane de saci de cafea pe an (în 2016 au fost produse 2,595,000 tone), iar industria cafelei din Brazilia este una dintre cele mai bine tehnologizate. Practic, aproape 70% din cafeaua mass market (de supermarket) provine din Brazilia. Și atunci putem vorbi despre cafea

Read More »
Coffee Culture

Măcinarea cafelei – secretul unei cești aromate

Măcinarea cafelei este unul dintre pașii esențiali în obținerea unei băuturi aromate. Chiar dacă ai ales cele mai bune boabe, o cafea de specialitate excepțională și ai un aparat profesional, rezultatul final din ceașcă poate fi dezamăgitor dacă nu ai în vedere modul de măcinare. O cafea de specialitate poate fi complet irosită dacă măcinarea nu este adaptată la metoda de preparare aleasă de tine. Sună complicat, dar nu este. În acest episod din Coffee Culture, ghidul nostru în lumea cafelei, îți vom explica totul despre măcinarea sau râșnirea cafelei. Extracția cafelei – cel mai important pas Pentru a obține

Read More »
Fără categorie

Cafea din Costa Rica – când tradiția întâlnește inovația

Unul dintre lucrurile cu care ne lăudăm noi la Pasha este că știm întotdeauna de unde vine cafeaua pe care o împărțim cu voi. Toate cafelele noastre sunt din sursă de origine unică ceea ce înseamnă că știm precis țara, regiunea, ferma și uneori, cum este cazul lui Chacon, familia de fermieri care o cultivă. Le știm istoria, greutățile pe care trebuie să le depășească, ethosul, pasiunea și dedicarea, într-un cuvânt – povestea. Citește și Cafea Blend vs Single Origin – experiență vs consistență Iar Chacon, o cafea de specialitate din Costa Rica, este în egală parte gust, aromă și

Read More »
Coffee Culture

Procesarea/decorticarea cafelei și de ce este importantă

Poate ai observat că în prezentarea fiecărei cafele de la Pasha menționăm procesarea cafelei sau felul în care a fost decorticată (uscată la soare/spălare, honey). Acest lucru este foarte important pentru că aromele finale ale cafelei depind foarte tare de metoda aleasă. Dar ce este procesarea cafelei și cum se face? Fructele de cafea se numesc cireșe și se aseamănă foarte tare cu fructele pe care le cunoaștem cu același nume. Ceea ce consumăm noi, boabele sunt semințele din interiorul fructului. Procesarea sau decorticarea cafelei, simplu spus, este îndepărtarea pulpei fructului de pe semințe pentru a obține mult doritele boabe

Read More »
Fără categorie

Marcala, cafea din Honduras -călătoria aromelor mayașe

Cu o ceașcă aburindă de cafea Marcala plecăm să explorăm una dintre țările Americii Centrale. De data aceasta nu ne oprim în populara Brazilia ci descoperim un loc mai puțin cunoscut dar extrem de ofertant atât în atracții cât și cafelele produse aici. Honduras este a doua țară ca mărime din America Centrală și este fără îndoială o destinație fantastică pentru orice tip de călător. De la cei pasionați de istorie la amatorii de scuba diving, exploratorii urbani sau călătorii gurmanzi și mai ales iubitorii cafelei de specialitate, Honduras are ceva pentri fiecare: cel mai bine conservat oraș Mayaș se

Read More »
Coffee Culture

Cafea Blend vs Single Origin – experiență vs consistență

Cafelele pe care le cumpărăm se împart, ca sursă de origine a boabelor, în două categorii blend sau single origin. În acest articol din seria Coffee Culture îți povestim totul despre cele două pentru că o cafea bună are la bază o alegere informată. Din capul locului prima întrebare este care e cea mai cea dintre cele două și ce ar trebui să alegi. Răspunsul este că depinde de ceea ce îți dorești de la ceașca ta zilnică de cafea. Astfel că cel mai bine îți povestim despre ce este fiecare, în ce constau diferențele și la ce să te

Read More »
Fără categorie

Femeia – o componentă esențială în industria cafelei

Încă din cele mai vechi timpuri femeile au jucat un rol important în cultivarea cafelei devenind un element esențial în întreg lanțul de producție al cafelei de specialitate. Astfel că în luna martie, lună dedicată femeilor, le celebrăm pe cele fără de care cafeaua de specialitate nu ar fi ceea ce este astăzi: de la fermieri, la prăjitori, traideri, baristas, vânzători și ambasadori pentru schimbare. Egalitatea de gen în industria cafelei Aproximativ 50% din munca agricolă de pe glob este făcută de către femei, dar în țările producătoare de cafea acest procent este mai mic, diferențele de gen și inechitățile

Read More »
Coffee Culture

Cafea Arabica vs Robusta – Coffee Culture

Există numeroase specii de plante de cafea, dar cele mai întâlnite și pe care le consumăm sunt Arabica și Robusta. Între cele două există numeroase diferențe, care nu țin doar de gustul final, și cunoașterea acestora este extrem de importantă în obținerea unei băuturi perfecte. Cultivare Cafeaua Arabica este cel mai des întâlnită, cultivată și dorită de către iubitorii cafelei. Aceasta reprezintă aproximativ 70% din producția mondială de cafea în ciuda faptului că este mai greu de cultivat și mai predispusă la boli. Procentul ridicat se datorează cererii crescute, dar și faptului că în unele țări nu se acceptă decât

Read More »
Fără categorie

Cafea din Kenya: arome africane la superlativ

Kenya și-a făcut un renume mondial, este principala destinație pentru safari, țara cu cei mai rapizi alergători și cu siguranță nu există persoană care nu a auzit de triburile Maasai. Dar Kenya mai este faimoasă și prin locul pe care îl are pe piața cafelei de specialitate. Sigur, nu este o surpriză având în vedere că cele mai căutate cafele sunt produse în Africa de Est. Dar chiar și printre competitori grei ca Etiopia, cafeaua kenyană își menținul locul în top 5 cele mai dorite cafele din lume. Înainte de a vorbi despre gusturi, varietăți și ce arome îți poposesc

Read More »