Fără categorie

Boabe de cafea Peaberry – ce ar trebui să știi

Poate ai auzit de boabele de cafea Peaberry și ai mai multe întrebări decât răspunsuri. Ce sunt boabele de cafea Peaberry? De ce sunt mai scumpe? Este o cafea Peabeery de o calitate mai bună și oferă un gust mai bun?

Cel mai mult ne place să vorbim despre cafea și îți vom spune tot ce știm despre aceste boabe speciale.

Ce sunt boabele de cafea Peaberry?

Arborele de cafea face fructe mici de culoare roșie denumite cireșe. Aceste fructe au în interior doi sâmburi care se dezvoltă față în față rezultând în boabe cu o parte plată și una bombată, practic boabele de cafea pe care le știm cu toții.

Fructele de cafea

Uneori, doar una dintre semințe este fertilizată și, în lipsa unui partener de fruct, crește într-o boabă rotund/ovală. De aici îi vine și numele, boabă de mazăre (pea – mazăre în engleză). În spaniolă li se spune caracorillo, melc mic.

Dacă o boabă de cafea care se dezvoltă singular în fruct are forma aplatizată pe o parte și dimensiunea unei boabe normale de cafea, aceasta nu este considerată a fi o boabă de cafea Peaberry.

Peaberry – o raritate?

Boabele de cafea Peaberry reprezintă doar 5-10% din producția totală de cafea. Fiind o anomalie genetică naturală, nu pot fi cultivate dinadins.

Boabele Peaberry nu apar cu precădere pe o varietate sau alta (Arabica, Robusta) și nici nu țin de zona de cultivare. Motivul pentru care anumite țări ca Tanzania, Brazilia, Kenya produc mai mult din acest tip de boabe este faptul că au tehnologia sau forța de muncă dedicată sortării boabelor.

Astfel că boabele Peaberry pot fi sortate individual și vândute ca atare sau pot să apară amestecate cu boabe de cafea obișnuite.

Peaberry = calitate superioară?

Gustul și aroma boabelor de cafea Peaberry este un subiect cu păreri împărțite.O boabă Peaberry absoarbe de două ori mai mulți nutrienți și are o textură mai densă. În același timp, unii speciliști afirmă că datărită formei acest tip de boabe se prăjesc uniform, absorb mai bine căldura și acest lucru se reflectă în băutura finală. Boabele Peaberry au și un conținut un pic mai ridicat de cofeină, dar nu semnificativ. Se consideră că aceste boabe au o aciditate mai ridicată, efervescentă și o dulceață și aromă aparte.

Chiar dacă nu există un consens în ceea ce privește profilul superior al boabelor de cafea Peaberry, un lucru este sigur: calitatea acestora diferă în funcție de origine, iscusința prăjitorului și metoda de preparare.

Citește și Ce însemană o cafea bună? Ingrediente și secrete

Astfel boabele Peaberry care apar în rândul cafelelor de specialitate, cafele cultivate la altitudini mai mari cu sol și climă propice, vor fi net superioare celor care nu au aceste atribute.

Peaberry – preț justificat?

Prețul mai ridicat al cafelei Peaberry este unul justificat de timpul și resursele implicate în sortarea boabelor. În același timp el depinde de tipul de cafea de la care provin, dacă este o cafea de specialitate, single origin sau un blend.

Și nu în ultimul rând avem factorul curiozitate, novelty. Boabele Peaberry sunt ceva aparte și ca orice lucru rar, ca și în cazul aromelor distincte la anumite cafele, trebuie celebrat.

Peaberry la Pasha Cafe

Bineînțeles că era musai să aducem aceste boabe speciale și la noi în Coffee Station. Și nici că puteam alege mai bine cafeaua de specialitate din care provin. La Perla este mărgăritarul Nicaraguei, o cafea cu gust complex, untos și o consistență de miere. Aroma este una floral fructată și aciditate lejeră.

La Perla este rezultatul a tot ce are Nicaragua mai bun de oferit cafelei: cultivare și procesare manuală cu deosebită grijă în ferme mici, arbori de cafea răsfățați cu sol vulcanic și umbra pădurii. 

Alte boabe speciale

Maragogipe (Maragogype) sau Boabele Elefant sunt cele mai mari boabe de cafea de pe planetă, planta fiind la rândul ei mult mai mare decât arborele tipic de cafea. Aceste boabe sunt o mutație genetică și au apărut pentru prima dată în Brazilia, urmând să se extindă în sudul și centrul continentului American. Boabele sunt poroase și de obicei dezvoltă caracteristici de gust și aromă în funcție de solul în care cresc.

Alte boabe speciale sunt și Pacamara. Acestea sunt rezultatul încrucișării varietății Pacas cu Maragogipe. Pacas sunt la rândul lor o mutație genetică a varietății Bourbon. Boabele Pacamara sunt extrem de căutate pentru că oferă arome puternice, corp cremos și aciditate complexă, intensă.

Pacamara ne vor spune în curând povești din Guatemala și ne vor încânta cu aroma lor unică aici la Pasha Cafe. Pentru a fi la curent cu toate noutățile și bunătățile care poposesc la noi în shop și coffee shop, abonează-te la newsletter.

Lasă un răspuns