Fără categorie

Geta Bore – o cafea din Etiopia pentru toate simțurile

O ceașcă de cafea din Etiopia nu se bea pe grabă în timp ce faci altceva.  Este o experiență, o incursiune în viața și realitatea poporului etiopian și o călătorie către originile acestei băuturi. Se poate chiar spune că în această ceașcă se află istoria, cultura, geografia, economia și politica Etiopiei.

Iar toate acestea vin la pachet cu o explozie de gust și arome fructat florale. A bea o cafea din Etiopia este o experiență pentru toate simțurile. Cu aroma de Geta Bore, cafeaua de specialitate nou poposită la Pasha, plutind prin cafenea, te luăm cu noi într-o călătorie în țara de origine a acestei băuturi.

Cafeaua și Etiopia  – o legătură de secole

Etiopia este o țară situată  în Cornul Africii. Legătura dintre producția de cafea și etiopieni este una extrem de strânsă și care datează de secole.  Cafeaua este astfel o componentă esențială a culturii și societății etiopiene.

Etiopia este locul de origine a plantei de cafea, Coffea Arabica, fiind în prezent ultima sursă de origine genetică a acesteia. Cu peste 10 000 de varietăți, Etiopia ocupă locul cinci din lume la producția de cafea, acoperind 5% din producția mondială.

Principala activitate a locuitorilor, agricultura, este dedicată în cea mai mare parte producției de cafea, industrie din care trăiește peste 25% din populație și care modelează peisajul social și economic al țării.

Industria de cafea în Etiopia – tradiție și sustenabilitate

În Etiopia, 90% din cafea este produsă în ferme mici, deținute de familii. Culturile mai sunt numite și păduri sau grădini fiind plasate în pădurile tropicale la înălțimi de 1500–2500m. Fermierii oferă o grijă deosebită la plantare, nu se folosesc pesticide și îngrășăminte chimice, iar culegerea se face manual în perioada octombrie-decembrie. Cireșele de cafea culese sunt date mai departe cooperativelor care se ocupă de spălarea, uscarea, prăjirea și livrarea cafelei.

Aceste cooperative de fermieri sunt o relicvă a încercării de naționalizare a fostului regim politic. Ele sunt supervizate de către Autoritatea Ceaiului și a Cafelei.

  Un echilibru delicat

Condițiile climatice și geografice optime pentru creșterea plantei de cafea, precum și modul tradițional de procesare a boabelor, fac din cafeaua etiopiană una dintre cele mai bune din lume. Invaziile de lăcuste, schimbările climatice, toate pot influența cantitatea de cafea produsă și calitatea acesteia.  Ploile târzii din iarna anului 2019 au determinat o rodire mai târzie și astfel o culegere a cireșelor de cafea în două etape. Acest lucru înseamnă că în 2020 cantitatea de cafea importată din Etiopia este mult redusă, iar calitatea este ușor afectată.

   O cafea sustenabilă

Importanța păstrării centrului de origine genetică și conservarea biodiversității cafelei sunt în capul listei de priorități pentru etiopieni. Cele mai mari cooperative de fermieri și-au luat un angajament de sustenabilitate în industria cafelei alegând metode de agricultură ce au la bază conservarea pădurilor indigene și a resurselor naturale. Pe lângă rolul economic, cooperativele au și un profund impact social oferind cazare, scoli, asistență medicală și infrastructură pentru comunitățile implicate în producția cafelei.

Buna- ceremonia cafelei etiopiene

Cafeaua nu este doar principalul bun de export al etiopienilor, ci prepararea și băutul cafelei în Etiopia este o activitate socială cu puternice rădăcini în tradiție. Etiopienii dețin recordul la consumul domestic de cafea, iar prepararea ia forma unei ceremonii. Să fii invitat la ceremonia cafelei, numită Buna (cafea arabica în arabă), este un semn de prietenie și respect. 

Boabele întâi spălate sunt apoi prăjite într-o tigaie deasupra focului, un deliciu  olfactiv potențat și de arderea altor plante aromatice. Odată rumenită, cafeaua este măcinată manual într-un mojar cu pistil și pusă într-un vas tradițional de lut peste care se toarnă apă fierbinte.

Cafea din Etiopia – savoare locală

Cafeaua din Etiopia se diferențiază printr-un gust fructat, floral, cu o aciditate ridicată și robustețe mica spre medie.  Este considerată printre cele mai bune din lume, lucru care se datorează în mare parte altitudinii mari la care crește, dar și metodei de producție.

În procesul de producție boabele de cafea sunt fie spălate înainte de uscare, ceea ce duce la înlăturarea pulpei fructului, fie procesate natural unde fructul este păstrat în procesul de uscare și înlăturat mai târziu. În primul caz rezultă o cafea cu o aromă florală, de iasomie sau lemongrass, iar în cel de-al doilea, cafeaua are note fructate, acide.

Un alt lucru specific sunt boabele neuniforme, de dimensiuni diferite, aspect foarte important de luat în calcul în procesul de prăjire.

Principalele regiuni din Etiopia în care se produce cafea sunt: Harar, Sidamo și Limu. 

În Sidamo se află cele mai multe ferme de cafea. De aici provine Yirgacheffe, o cafea cu note de citrice, textură ușoară și dulceață echilibrată. În Guji, o altă zonă din Sidamo, se spune că sunt cei mai buni prăjitori de cafea din lume. Cafeaua de aici are arome florale, de iasomie, și fructate de pepene galben și piersică.

În Harrar se preferă metoda procesării naturale ceea ce rezultă într-o cafea cu arome de fructe sălbatice.

Geta Bore, specialitatea care ne încântă simțurile la Pasha Cafe, este cultivată în Illubabor la 1350m, regiunea Wellega, în apropiere de Guji. Este o cafea decorticată prin spălare ceea ce o face dulce, fructată, cu aromă intensă de iasomie, pepene galben și o tentă de fructul pasiunii.

Hai și tu cu noi într-o călătorie prin Etiopia cu o ceașcă de Geta Bore. Fie că preferi să o savurezi acasă, la birou sau să o deguști în Coffee Station, ți-am pregătit cinci tipuri de măcinare pentru a o prepara așa cum îți dorești: Boabe, French Press, Filtru, Espresso, Ibric.

Lasă un răspuns