Fără categorie

Pensamiento de Guatemala, gustul boabelor Pacamara

Guatemala are un loc special în ceea ce privește producția de cafea de specialitate. Aici se cultivă unele dintre cele mai căutate boabe de cafea, iar după ce ne-am delectat cu Tata Nahual și acum cu Pensamiento înțelegem perfect de ce.

Deși o țară mică, Guatemala se află printre primele zece țări producătoare de cafea. Cafeaua a fost introdusă aici în secolul 18 ca la mijlocul secolului următor să devină o parte consistentă din export.

Prin intermediul unor programe guvernamentale cum a fost și cel a privatizării terenurilor (1871) s-a susținut cultivarea cafelei ca modalitate de stimulare a economiei. În prezent peste 125 000 de producători independenți activează în această industrie care aduce 40% din profitul total pe exporturile din agricultură.

Dar ce face cafeaua din Guatemala să fie atât de bună și ce îi asigură un loc în lumea cafelelor de specialitate? Răspunsul este clima, solul și boabele speciale care se cultivă aici: SHB și Pacamara. Dar să le luăm pe rând:

Clima și solul

Guatemala este privilegiată cu o climă subtropicală ideală pentru cultivarea cafelei. Un alt element important sunt numeroșii vulcani, activi și inactivi, care asigură un sol fertil și posibilitatea cultivării pe versanți la altitudini înalte. 98% din cafeaua cultivată aici crește la umbră și este uscată la soare.

În funcție de relief și climă, Guatemala are 8 zone principale de cultivare a cafelei, fiecare cu nuanțe distincte și profil de gust diferit.

Antigua – Aici cafeaua este crescută în sol fertil oferit de cei doi vulcani Agua și Acatenango, iar temperaturile sunt constante. Rezultă astfel o cafea echilibrată și aciditate moderată.

Acatenango – Regiune dominată de vulcanii Fuego, aici cafeaua este crescută la umbra deasă a pădurii cu temperaturi ceva mai scăzute care îi conferă un gust unic. Din această regiune poți savura Tata Nahual, o cafea cu gust cremos și note fructate.


Aroma de ciocolată, fructe galbene, citrice.
Gust cremos, de caramel, aciditate malică redusă.

Atitlan – Situată între lacul Atitlan și vulcanii din jur, această regiune se bucură de cel mai bogat și fertil sol dintre cele cinci regiuni vulcanice. Cafeaua este crescută pe versanții vulcanici și are o aromă cu note citrice.

Coban – Se remarcă prin clima ploioasă și răcoroasă, iar cafeaua oferită are arome intense, gust echilibrat și aciditate redusă.

Fraijanes – Aici vulcanul Pacoya, încă activ, alimentează periodic solul cu minerale, iar altitudinile ridicate de peste 1400m completează rețeta de succes pentru o cafea unică.

Huehuetenango – Deși nu este regiune vulcanică, este cea mai înaltă (peste 2000m) și uscată regiune din Guatemala, iar cafeaua produsă aici are aciditate ridicată și note florale.

Nuevo Oriente – Oferă cafele acide cu aromă puternică.

San Marcos – Cea mai caldă regiune, dar și cea mai ploioasă, San Marcos se laudă cu faptul că este în top 3 la cele mai bune boabe produse în Guatemala. Sezonul ploios prelungit duce la o înflorire mai rapidă a cafelei și la dezvoltarea unui gust dulce, complex, de nuci și alune.

Aici, la 2398m se cultivă Pensamiento, cafeaua de specialitate vedetă la noi în Coffee Station.

Boabe SHB

Încă din 1990 Anacafe (Asociacion Nacional del Cafe), instituția care are drept obiectiv consolidarea economiei naționale prin producția și exportul de cafea, a făcut eforturi permanente de a promova cafelele din Guatemala și de a evidenția specificul lor în funcție de regiunea de cultivare. Astfel s-au identificat în Guatemala 8 regiuni distincte în care se produc Strictly Hard Beans (SHB).

Strictly Hard Beans este un standard din industria cafelei care se referă la boabele cultivate strict la înalțimi ridicate (peste 1200m). Aceste boabe se maturizează mai lent devenind astfel mai tari și mai dense, lucru care influențează favorabil și gustul acestora. SHB sunt un tip de boabe extrem de căutate.

Pacamara – o anomalie

Boabele Pacamara sunt un hibrid al varietății Pacas cu Maragogipe. Pacas sunt la rândul lor o mutație genetică a varietății Bourbon. Ca și Peaberry, boabele Pacamara sunt foarte căutate pentru aromele puternice, corp cremos și aciditate complexă, intensă.

Te poți bucura și tu de gustul boabelor Pacamara cu specialitatea Pensamiento.

Aroma fructată de măr galben, citrice, lemongrass.
Gust catifelat și dulce cu aciditate redusă. Varietate: Pacamara
Decorticare: Spălare
Prajire MEDIE (3 din 7)

Încearcă și Pachetul Boabe Speciale, o combinație reușită de trei cafele de specialitate care oferă arome unice, distincte: boabe Peaberry (Nicaragua), Pacamara (Pensamiento) și Marcala (Honduras).

Pensamiento 400g (Guatemala) +
La Perla 400g (Nicaragua) +
Marcala 400g (Honduras).

Lasă un răspuns