Sursă de origine Africa – cafea de specialitate cu tradiție

Cafeaua din Africa este printre cele mai căutate cafele din lume datorită varietății, calității, dar și tradiției din jurul acesteia. Când spui Africa ți se deschide un mozaic de imagini: safari, elefanți, girafe, război, sărăcie, culoare, tradiție, progres, deșert și vegetație luxuriantă. Este un amalgam complex și frumos.

La fel este și cafeaua cultivată aici. Cum ne reîndrăgostim de aromele africane de câte ori prăjim vreo specialitate din Burundi, Rwanda, Etiopia sau Kenia, în acest articol te luăm cu noi într-o aventură prin țările acestui continent fascinant și îți spunem tot ce are el mai bun în materie de cafea.

Iar acest periplu este cu generozitate mediat de aroma cafelei de specialitate Sase Rodoo nou ajunsă la Pasha direct din Etiopia. Despre gustul cremos și aroma fructată îți vom povesti de îndată, dar întâi să ne delectăm cu povestea cafelei din Africa.

Cafea din Africa – puțin și bun

Cafeaua cultivată în Africa impresionează prin note și arome unice, combinații surprinzătoare de gust fructat sau floral cu nuanțe citrice.

Oricât de bun ar fi gustul cafelei africane, ceea ce este cu adevărat special la cafeaua din Africa este declarația pe care o face: devotament, reziliență, supraviețuire și renaștere. Pe un fundal al instabilității politice, sărăcie, conflicte interetnice, industria cafelei din Africa este atât un mijloc de asigurare a traiului cât și o dovadă a iscusinței fermierilor africani, a atenției la fiecare pas din proces de la cultivare până la procesare și apoi la preparare.

Deși este locul de origine al cafelei, Africa nu impresionează prin cantitate, aici se produce doar aproximativ 12% din totalul mondial de cafea. Ceea ce este de remarcat este diversitatea cafelelor de specialitate și institutele specializate care veghează asupra lor.

Cafea de specialitate africană

Majoritatea cafelei de specialitate provine din estul continentului. Aici altitudinea mai ridicată împreună cu practicile de cultivare, pe alocuri în microloturi de 300 de arbori crescuți la umbră, procesarea în mare parte prin spălare și de mână dau o notă unică și un gust distinct specialităților crescute aici.

Iar acest aspect este apreciat în întreaga lume. În 2017 s-a înregistrat cel mai ridicat preț din istorie la o cafea africană când  Gesha Village Coffee Estate, o fermă de cafea din Etiopia, a vândut la licitație lotul de top din varietatea Gesha către o companie Taiwaneză cu 85 lire/450 grame.

Etiopia

Dacă în restul Africii industria cafelei este relativ nouă, în Etiopia aceasta datează de secole fiind o componentă esențială a culturii și societății etiopiene. Etiopia este locul de origine a plantei de cafea având în prezent peste 10 000 de varietăți.

Aici cafeaua este cultivată în ferme mici, nu se folosesc pesticide sau îngrășăminte artificiale, iar culegerea se face de mână.

Cafeaua din Etiopia se diferențiază printr-un gust fructat, floral, cu o aciditate ridicată și robustețe mica spre medie.  Este considerată printre cele mai bune din lume, lucru care se datorează în mare parte altitudinii mari la care crește, dar și metodei de producție.

Sase Rodoo – o mână de ajutor

Povestea cafelei în Etiopia este strâns înțesută cu factorul uman. Sase Rodoo își ia numele după o statuie care celebrează trei copii etiopieni. Aceștia, spune povestea, îi ajutau mereu pe vârstnici să îngrijească plantațiile de cafea. Fermierii î-au îndrăgit, i-au numit trio-ul mâinii de ajutor și le-au dedicat sculptura unei mâini (sase rodoo – mâna mare).

Sase Rodoo este cultivată în Sidamo, la o altitudine de 1200 – 1300m. Sidamo este una dintre principalele regiuni producătoare de cafea din Etiopia, ocupând locul fruntaș ca număr de ferme de cafea și se mândrește ca a fi zona cu cei mai iscusiți prăjitori de cafea din lume.

Sase Rodoo este o cafea procesată natural din varietatea Heirloom și oferă o aromă fructată de cireșe, mere roșii și citrice, un gust cremos, dulceag și aciditate scăzută.

Cultivată în Sidamo la 1200-1300 m.
Aroma fructată de cireșe, mere soșii, citrice.
Gust cremos, dulceag, aciditate malică redusă. Varietate: Heilroom
Decorticare: Spălare
Prajire MEDIE (3 din 7)

Kenya

Deși abia în secolul 19 Kenya a început să cultive cafea, în prezent 6 milioane de locuitori lucrează în această industrie și o treime din recolta de cafea este cafea de specialitate, iar Institutul de cercetare a cafelei din această țară este unul renumit.

Aici cafeaua se cultivă la altitudini ridicate în jurul Muntelui Kenya și rezultă o cafea cu gust de coacăze, fructe de pădure, arome citrice și tropicale.

Din Kenya noi îți oferim Kiambu:

Cafea cultivata in Kiambu la altitudinea 1900m.
Aroma delicată de fructe tropicale.
Gust dulce de ciocolată, ușor picant.
Prajire MEDIE (3 din 7)

Rwanda

Rwanda este cel mai mic stat est african, dar cel mai populat de pe întreg continentul. Rwanda mai este cunoscută și pentru eforturile în ceea ce privește ecologia, sustenabilitatea (pungile din plastic au fost interzise aici din 2008) și protejarea gorilelor de munte.

Asemeni Kenyei, nici Rwanda nu are o istorie lungă în cultivarea cafelei, dar într-un timp scurt a reușit ca 80% din cantitatea produsă să fie cafea de specialitate. Varietatea produsă aici este Bourbon, o cafea cu un gust dulce, fin și arome variate de la cele fructate la florale.

Din Rwanda noi îți oferim Gitega și Muka Kivu.

Cafea cultivată în Nyamagabe, la o altitude de 1,795 m.
Aroma fină, mere verzi și cuișoare.
Gust suculent cu tentă de zahăr brun. Varietate: Red Burbon
Decorticare: dubla fermentare
Prajire MEDIE (3 din 7)
Muka Kivu este cultivată în Rutsiro, la o altitude de 1,500 m.
Aroma fructată de căpșună.
Gust ușor acid ca de lămâie. Corp de intensitate medie.
Decorticare: spălare
Prajire MEDIE (3 din 7)

Burundi

Burundi este una dintre cele mai sărace țări de pe tot continentul și devastată de conflicte interetnice. 90% din populația țării trăiește din agricultură, principala recoltă fiind cea de cafea, ceai și bumbac. Datorită altitudinii ridicate aici se cultivă o cafea de specialitate deosebită, în principal din varietatea Bourbon, care împreună cu procesul de procesare prin spălare rezultă într-o ceșcă cu gust dulce de smochină și fructe de pădure.

Din Burundi îți oferim Gahahe.

Gahahe este cultivată în Kayanza la 1957m. Are un gust cremos de ananas și aromă de căpșună

Africa la Pasha Cafe

Pentru o călătorie a simțurilor pe continentul african poți comanda cafea de specialitate din magazinul online. Cafeaua noastră este mereu proaspăt prăjită, ambalată în punguțe speciale, de 200, 400 sau 600g, care păstrează prospețimea. Tu ne spui cum vrei să o prepari, iar noi ți-o măcinăm special pentru filtru, ibric, espressor, French Press sau o lăsăm boabe.

Dacă vrei să ne faci o vizită pentru a ridica personal comanda sau pur și simplu pentru a te bucura de o cafea aromată la terasă sau to go, te așteptăm cu drag în Coffee Station.

Pentru a afla primul ce bunătăți mai aducem sau care sunt ofertele =>abonează-te la newsletter.

1 thought on “Sursă de origine Africa – cafea de specialitate cu tradiție”

  1. Pingback: Sursă de origine Burundi: excelență pentru cunoscători -

Leave a Comment