Fără categorie

Aroma bogată a cafelei Waykan – o călătorie în inima Guatemalei

Guatemala, o țară situată în America Centrală, este o regiune celebră pentru istoria sa bogată, cultura vibrantă și peisajele sale uluitoare. Cu toate acestea, una dintre cele mai extraordinare comori ale țării se ascunde în înălțimile sale luxuriante: cafeaua Waykan.

Te-ai întrebat de unde provine numele Waykan? Ei bine, este chiar numele comunității de unde provine și unde se cultivă acest soi de cafea. Mai exact, în regiunea îndepărtată Huehuetenango din Guatemala, care cuprinde comunele Chajul, Quiche, Cotzal și Nebaj.

Waykan este visul unui iubitor de cafea, pentru că oferă o combinație unică de arome și calități, care o diferențiază de restul. În dialectul mayaș Q’qnjobal din Huehuetenango, waykan înseamnă „stea (sau lumină) care strălucește pe cer noaptea”. Și, ca să se știe, numele regiunii se pronunță în mod obișnuit „way-way-teh-NAN-go”.

Regiunea Huehuetenango

Huehuetenango, o regiune pitorească situată în partea de vest a munților din Guatemala, se mândrește cu condițiile ideale pentru cultivarea cafelei. Altitudinile sale înalte, solul vulcanic și un echilibru perfect între soare și ploaie creează un mediu optim pentru ca plantele de cafea să se dezvolte.

Altitudinea, care ajunge adesea la peste 1800 de metri, contribuie la o maturare lentă a cafelei, permițând boabelor să dezvolte arome complexe, care sunt foarte căutate de cunoscători.


Sursă foto: cafeimports.com

Experiența cafelei Waykan

1.Profilul aromei

Cafeaua Waykan este celebrată pentru profilul său unic de aromă, o reflectare a terroir-ului distinctiv al regiunii. Atunci când savurezi o ceașcă de cafea Waykan, descoperi un melanj de arome care îți încântă papilele gustative. Cafeaua este cunoscută pentru notele sale fructate și florale, care îi conferă o complexitate încântătoare. De asemenea, este adesea caracterizată de o aciditate lejeră, ușoară, cu influențe delicate de citrice.

2. Varietăți de cafea

Cafeaua Waykan este compusă predominant din soiuri de cafea Bourbon și Caturra, două dintre cele mai apreciate soiuri de cafea din lume. Aceste soiuri contribuie la profilul distinctiv de aromă al cafelei și asigură un nivel ridicat de calitate.

3. Metode de prelucrare

În regiunea Huehuetenango, cireșele de cafea sunt procesate meticulos, folosind diferite metode. Una dintre cele mai notabile este procesul de spălare, care presupune fermentarea cireșelor de cafea în apă înainte de uscare. Această metodă ajută la menținerea acidității lejere și a aromelor vibrante ale cafelei. Dacă îți dorești să afli mai multe despre procesele de prelucrare ale boabelor de cafea, te invităm să citești acest articol.


Sursă foto: cafeimports.com

4. Practici de cultivare

Fermierii din Huehuetenango sunt renumiți pentru angajamentul lor față de cultivarea durabilă și ecologică a cafelei. Mulți producători de cafea Waykan folosesc practici de cultivare la umbră, care nu numai că protejează plantele de cafea de expunerea dură la soare, dar promovează și biodiversitatea, oferind un habitat pentru flora și fauna locală. De asemenea, se folosesc frecvent metode de agricultură ecologică, asigurându-se că cireșele de cafea sunt cultivate fără utilizarea de substanțe chimice.

5. Comerț direct

Mulți dintre producătorii de cafea din Waykan au adoptat modelul comerțului direct, care permite iubitorilor de cafea să sprijine direct fermierii din regiune. Această abordare asigură că fermierii primesc o compensație echitabilă pentru cafeaua lor excepțională, ceea ce, la rândul său, aduce beneficii comunităților locale și consolidează industria cafelei din Huehuetenango.


Sursă foto: cafeimports.com

Unde găsești Waykan Coffee

Bineînțeles că în magazinul online Pasha Cafe sau în Coffee Station, însă cafeaua Waykan poate fi savurată de către pasionații de cafea din întreaga lume, datorită eforturilor prăjitorilor și companiilor de cafea dedicate aprovizionării și prăjirii acestei cafele guatemaleze excepționale. În felul acesta, noi ducem mai departe povestea unei cafele, permițând consumatorilor să experimenteze aromele sale unice.

Data viitoare când ești în căutarea unei experiențe de cafea care nu este doar delicioasă, ci și etică și durabilă din punct de vedere ecologic, ia în considerare posibilitatea de a te răsfăța cu o ceașcă de cafea Waykan. Această bijuterie guatemaleză este o dovadă a magiei care se poate întâmpla atunci când mediul perfect, fermierii pasionați și prelucrarea atentă converg.

Dacă ți-a plăcut articolul nostru, te invităm să te abonezi la newsletter aici, pentru că săptămânal primești noutăți și oferte pe mail.


Lasă un răspuns