Coffee Culture

Guatemala – steaua strălucitoare a cafelei din America Centrală

Cafeaua din Guatemala este un amestec armonios de soluri vulcanice, microclimate diverse, cultivare la mare altitudine și practici agricole durabile. Această combinație are ca rezultat o simfonie savuroasă pentru iubitorii de cafea.

Când vine vorba de cafea, Guatemala, al 10-lea mare producător la nivel global, se remarcă precum o stea strălucitoare în lumea cafelei. Această țară din America Centrală se mândrește cu o istorie bogată a cultivării cafelei și cu un set unic de specificații, care transformă cafeaua în ceva cu adevărat excepțional.

De la solurile vulcanice fertile până la fermele de la altitudini înalte, cafeaua din Guatemala  oferă niște profiluri de arome regionale extrem de variate - de la cele dulci, cu note de cacao și caramel, la cele de plante, citrice sau florale, care prezintă o aciditate crocantă.

Te invităm să pornești într-o călătorie plină de savoare prin inima Guatemalei, acolo unde natura țese o simfonie aromată.

Amplasată în ținuturile muntoase accidentate ale Americii Centrale, Guatemala, cu peisajele sale dramatice și cultura sa vibrantă, oferă terenul ideal pentru cultivarea cafelei. Renumită ca fiind una dintre cele mai bune regiuni producătoare de cafea din lume, cafeaua din Guatemala este o dovadă a interacțiunii complicate dintre sol, climă și altitudine, care are ca rezultat o băutură care este de-a dreptul încântătoare.

 

1.Solul

Solurile vulcanice din Guatemala reprezintă fundamentul cafelei sale excepționale. Bogate în minerale și nutrienți, aceste soluri vulcanice contribuie la profilul de aromă rafinat al cafelei. Combinația de sol vulcanic, împreună cu terenul muntos asigură un drenaj excelent, prevenind suprahidratarea rădăcinilor cafelei. Acest lucru, la rândul său, duce la o aromă mai concentrată a cireșelor de cafea.

2. Clima

Clima Guatemalei este la fel de diversă ca și peisajul său, cu microclimate distincte în diferitele regiuni de cultivare a cafelei din țară. Cele două anotimpuri principale, uscat și umed, influențează semnificativ cultivarea cafelei. Sezonul uscat, din noiembrie până în aprilie, este esențial pentru recolta de cafea.

Cu toate acestea, sezonul umed, care ține din mai până în octombrie, este cel care hrănește plantele de cafea, asigurându-se că acestea primesc precipitațiile necesare pentru a se dezvolta. Acest echilibru al anotimpurilor conferă un caracter unic cafelei guatemaleze, boabele beneficiind de un ciclu de perioade uscate și umede.

Iată care sunt regiunile Guatemalei:

Regiunea Huehuetenango

 Înălțimile non-volcanice din Huehue se află la cea mai mare altitudine din Guatemala, cu precipitații puține și cu un sezon târziu de recoltă. Cafeaua are o aromă florală și fructată și este adesea considerată cea mai bună și mai complexă pe care o poate oferi Guatemala.

Regiunea Coban

Acoperită de păduri tropicale, altitudinea în Coban este de 1.300-1.400 m deasupra nivelului mării, dar temperaturile sunt scăzute, iar precipitațiile și umiditatea sunt ridicate. Cafeaua rezultată este grea și echilibrată, fructată și, uneori, picantă.

Regiunea Atitlan

La același nivel cu Antigua, dar cu ceva mai multă ploaie și umiditate, zonele din jurul lacului Atitlán produc o cafea care este adesea considerată ca fiind clasică în Guatemala: strălucitoare și citrică, cu aromă de ciocolată, corpolentă și parfumată.

Regiunea Antigua

Prima regiune producătoare de cafea din Guatemala, se dezvoltă la o altitudine de 1300-1600 de metri deasupra nivelului mării. Vremea este răcoroasă și uscată, iar cafeaua este dulce și echilibrată, cu note de nucă, condimente și ciocolată.

Regiunea Acatenango

La una dintre cele mai mari altitudini, de 1.300-2.000 m deasupra nivelului mării, Acatenango este o zonă caldă și uscată, cu soluri vulcanice bogate. Cafeaua are aciditate pronunțată  și foarte complexă.

 

3. Altitudine:

Altitudinea la care este cultivată cafeaua guatemaleză este probabil cel mai important factor care îi determină calitatea excepțională. Multe ferme de cafea sunt situate la altitudini cuprinse între 1.200 și 1.800 de metri, deasupra nivelului mării. Altitudinile mari încetinesc procesul de maturare a cireșelor de cafea, permițându-le să dezvolte un profil de aromă complex și divers.

Temperaturile mai scăzute de la aceste altitudini au ca rezultat o rată de creștere mai lentă și boabe mai dense, ceea ce duce în cele din urmă la gustul bogat și bine rotunjit pentru care cafeaua din Guatemala este renumită.

 

4. Profilul de aromă:

Cafeaua guatemaleză este renumită pentru spectrul său de arome vibrante, care reflectă geografia și metodele de cultivare unice ale țării. Notele comune de aromă includ o aciditate strălucitoare, o aromă delicată de citrice și prezența încântătoare a fructelor tropicale și a subtilităților de fructe de pădure.

În plus, cafeaua din Guatemala prezintă adesea note florale și de cacao, care sporesc complexitatea generală a ceștii. Corpul echilibrat al cafelei o face o alegere versatilă pentru o gamă largă de pasionați ai cafelei.

În Coffee Station-ul nostru de la Pasha Cafe am observat că Guatemala este alegerea celor care preferă o cafea delicată și subtilă, deloc intensă.

 

5. Practici de cultivare:

Guatemala are o istorie îndelungată în ceea ce privește cultivarea durabilă a cafelei, cu un număr tot mai mare de producători care adoptă practici prietenoase cu mediul. Cafeaua cultivată la umbră este o metodă comună, promovând biodiversitatea și protejând în același timp plantele de cafea de expunerea dură la soare. Multe ferme de cafea din Guatemala aderă, de asemenea, la practicile agricole organice, cultivând cireșele de cafea, fără a folosi substanțe chimice de sinteză, sporind și mai mult puritatea și aroma naturală a cafelei.

Fiecare ceașcă de cafea guatemaleză spune o poveste despre măiestria naturii, cultivată de mâinile unor oameni dedicați. Așadar, fie că o savurezi în Coffee Station-ul nostru sau te bucuri de o dimineață liniștită acasă, cafeaua din Guatemala te invită să testezi gustul bogat și vibrant, care se desprinde din terroir-ul său remarcabil.

 

Dacă ți-a plăcut articolul nostru, te invităm să te abonezi la newsletter aici, pentru că săptămânal primești noutăți și oferte pe mail.

Lasă un răspuns