Cum preparam cafeaua

5 pași pentru a face o cafea cu spumă de lapte perfectă

 O ceașcă aburindă de cafea perfect preparată, acoperită cu o spumă de lapte catifelată și cremoasă este întruchiparea excelenței în materie de barista.

Fie că ești un barista aspirant sau un pasionat de cafea (home barista) care dorește să își îmbunătățească nivelul de preparare acasă, crearea unei cafele cu spumă de lapte ca la carte este o abilitate pe care merită să o stăpânești.

Iată cinci pași esențiali pentru a atinge nirvana cafelei, sub forma unei creații bogate și spumoase.

 

1. Alege laptele potrivit

Selectarea laptelui potrivit este fundamentul unei cafele perfecte cu spumă de lapte. Laptele integral, cu un conținut mai mare de grăsime, este favoritul pentru a produce o spumă densă și cremoasă.

Cu toate acestea, poți opta, de asemenea, pentru lapte 2% sau chiar alternative pe bază de plante, cum ar fi laptele de migdale sau de ovăz, dacă preferi o opțiune fără lactoză. Pentru această variantă, alege din magazin un produs special pentru barista. Fiecare tip de lapte oferă un profil de aromă unic, așa că experimentează pentru a-ți descoperi preferatul.

Atenție!

Frotarea laptelui are foarte mult a face cu calitatea apei folosite, mai exact cu nivelul și tipul de minerale din apă. Același lapte folosit în surse diferite de apă (acasă, la birou sau în cafenea) poate duce la gusturi diferite.

 

2. Echipament de spumare

Investește într-o spumătoare de lapte sau o baghetă de abur de calitate. În timp ce unele mașini de espresso vin cu baghete de aburi încorporate, există spumătoare de sine stătătoare, disponibile pentru cei care nu dețin o mașină de espresso.

Asigură-te că spumatorul sau bagheta de aburi este curată și bine întreținută pentru a preveni contaminarea laptelui cu arome nedorite.

 

 

3. Temperatura potrivită

Temperatura ideală pentru spumarea laptelui este cuprinsă între 65°C și 71°C. Acest interval permite proteinelor din lapte să se coaguleze și să creeze o micro spumă stabilă, menținând în același timp dulceața naturală a laptelui.

Este esențial să nu supraîncălzești laptele, deoarece poate avea ca rezultat un gust de arsură și poate afecta negativ textura spumei.Atât timp cât simți la mână recipientul cald, nu fierbinte, ești pe drumul cel bun.

 

 

4. Tehnica contează

Pentru a obține o spumă de lapte perfectă, urmează acești pași:

  • Începe cu laptele rece. Laptele rece spumează mai bine decât laptele cald.
  • Toarnă în recipientul de spumă cantitatea potrivită de lapte pentru cafea, de obicei aproximativ o treime din capacitatea vasului.
  • Scufundă bagheta de aburi chiar sub suprafața laptelui, poziționând-o ușor descentrată pentru a crea un efect de vârtej.
  • Începe să faci spumă, permițând laptelui să se extindă și să își dubleze volumul. Bagheta de aburi ar trebui să producă un sunet șuierător.
  • Coboară treptat bagheta pe măsură ce laptele se extinde, menținând-o chiar sub suprafață pentru a menține o mișcare de vârtej.

Când laptele ajunge la temperatura dorită, oprește bagheta de abur.

Rezultatul ar trebui să fie o micro spumă catifelată, cremoasă, cu bule mici și uniforme. Învârte ușor laptele spumat pentru a distribui uniform eventualele bule mai mari și lovește cu atenție blatul de lucru/masa, în așa fel încât aerul să iasă la suprafață.

 

 

5. Toarnă și savurează

Acum, că ai obținut spuma de lapte perfectă, este timpul să creezi o operă de artă în ceașca ta. Toarnă încet laptele spumat în espresso-ul preparat, reținând spuma cu o lingură pentru a controla turnarea. Pe măsură ce termini de turnat, poți elibera spuma pentru a crea arta latte sau o poți lăsa ca un strat bogat și cremos deasupra.

Ultimul pas este să îți savurezi creația. Combinația dintre cafeaua bine preparată și spuma delicioasă de lapte ar trebui să ofere un echilibru armonios de arome și texturi, rezultând o experiență senzorială de neegalat.

 

Pont: pentru a face un desen cât mai frumos, te ajută un canvas mai mare, astfel rotește espresso-ul în ceașca de cappuccino pentru a tapeta parțial pereții ceștii cu crema de cafea și astfel obții un canvas mai mare și de culoare uniformă, tocmai ca tu să poți desena ce îți imaginezi.

 

 

Dacă ți-a plăcut articolul nostru, te invităm să te abonezi la newsletter aici, pentru că săptămânal primești noutăți și oferte pe mail.

Urmărește-ne și pe Instagram!

Lasă un răspuns