Coffee Culture

Măcinarea cafelei – secretul unei cești aromate

Măcinarea cafelei este unul dintre pașii esențiali în obținerea unei băuturi aromate. Chiar dacă ai ales cele mai bune boabe, o cafea de specialitate excepțională și ai un aparat profesional, rezultatul final din ceașcă poate fi dezamăgitor dacă nu ai în vedere modul de măcinare. O cafea de specialitate poate fi complet irosită dacă măcinarea nu este adaptată la metoda de preparare aleasă de tine. Sună complicat, dar nu este. În acest episod din Coffee Culture, ghidul nostru în lumea cafelei, îți vom explica totul despre măcinarea sau râșnirea cafelei.

Extracția cafelei – cel mai important pas

Pentru a obține o băutură bună, una în care aromele, gustul și intensitatea boabelor să se simtă la adevărata lor valoare, trebuie să înțelegi procesul de extracție. Simplu spus, extracția este procesul prin care apa penetrează până în structura celulară a cafelei și dizolvă aromele și uleiurile rezultând în băutura mult iubită. Secretul unei cafele bune constă în extracția unei cantități perfecte de aromă din cafea, nici mai mult, nici mai puțin. Extracția se face prin diverse metode pe care noi le numim tip de preparare: french press, ibric, espressor, cold brew etc.

Sub extracția, sau o cantitate mai mică extrasă, rezultă într-o băutură cu gust acru, aciditate neplăcută, chiar sărată. Supra extracția oferă o cafea amară, lipsită de arome și gust plăcut.

Extracția depinde direct de intensitatea/dimensiunea măcinării. O măcinare prea grosieră poate rezulta în sub extracție, în timp ce o măcinare prea fină poate duce la supra extracție. La fel și o măcinare neuniformă rezultă într-o ceașcă greu de savurat.

Mai mult, pentru o extracție optimă, măcinarea cafelei trebuie adaptată metodei de preparare.

Dar nu toată cafeaua măcinată e la fel? Nu, iată de ce:

Tipuri de măcinare

În funcție de metoda de preparare aleasă există câțiva factori care influențează extracția: durata de contact a apei cu cafeaua, temperatura apei/abur, presiunea apei etc. Iar dimensiunea la care sunt măcinate boabele joacă un rol crucial. Nu poți folosi aceeași dimensiune/intensitate a măcinării la diferite metode de preparare.

Spre exemplu pentru prepararea la ibric (Turkish coffee) cafeua este măcinată foarte fin pentru o extracție rapidă și formarea caimacului specific. Dacă am folosi aceeași cafea măcinată în prepararea unui cold brew unde contactul cafelei cu apa este prelungit am obține o supra extracție și un gust total neplăcut. Pentru espressor consistența măcinării este cheia, pentru o extracție optimă la espressor măcinarea trebuie să fie precisă, iar dacă este mult prea fină poate înfunda aparatul.

La Pasha îți măcinăm cafeaua în funcție de modul tău preferat de preparare. Trebuie doar să selectezi metoda în momentul comenzii și noi ne ocupăm de restul.

Un ultim sfat: Nu măcina multă cafea odată. Dacă faci acest proces acasă, macină cât consumi în zilele imediat următoare și păstrează cafeaua râșnită într-un recipient special.

Lasă un răspuns