Producția de cafea a luat naștere în Etiopia, dar s-a dezvoltat în Brazilia. Este aproape imposibil să nu fi băut vreodată o cafea din Brazilia, cea mai mare țară din America Latină fiind și cel mai mare producător și consumator de cafea.
De aici pleacă în jur de o treime din cafeaua produsă mondial, aproximativ 43 milioane de saci de cafea pe an (în 2016 au fost produse 2,595,000 tone), iar industria cafelei din Brazilia este una dintre cele mai bine tehnologizate. Practic, aproape 70% din cafeaua mass market (de supermarket) provine din Brazilia.
Și atunci putem vorbi despre cafea de specialitate din Brazilia? Oare mult nu se traduce și prin calitate mai scăzută și costuri ascunse? La urma urmei, știm cu toții expresia puțin da’ bun și suntem obișnuiți ca o cafea de specialitate să vină de obicei în loturi limitate, crescută în ferme mici și prin metode tradiționale. Iar un consumator de cafea modern are în vedere nu doar aspectele ce țin de gust și aromă ci și impactul asupra mediului pe care îl are alegerea sa.
Îți povestim în acest articol cum să te bucuri de o cafea din Brazilia cu adevărat bună și îți spunem ce trebuie să ai în vedere pentru a face o alegere informată.
Cafea din Brazilia – scurt istoric
Cafeaua a fost introdusă în Brazilia în secolul 18 iar, la scurt timp, în 1840, aceasta a devenit principalul bun de export al țării. În aceeași perioadă Brazilia ocupă și primul loc mondial la producția de cafea, poziție pe care se va menține până în prezent chiar dacă industria cafelei suferă și perioade de declin.
Dispunerea geografică în zona tropicală, clima stabilă foarte călduroasă și umedă și solurile fertile au constituit mediul ideal de cultivare a cafelei. În plus, începuturile industriei cafelei în Brazilia au fost favorizate și de forța de muncă practic gratuită prestată de sclavi.
În 1920 industria cafelei din Brazilia atinge punctul maxim de productivitate aceasta ajungând foarte aproape de a deține monopolul acoperind aproape 80% din piață. Dezvoltarea rapidă împreună cu abolirea sclaviei deschide drumul pentru un val masiv de imigranți din Italia, Spania și chiar Japonia în căutare de locuri de muncă.
Trendul se păstrează până în prezent, mâna de lucru ieftină, pe lângă prețul scăzut al terenurilor și clima favorabilă, fiind unul dintre factorii care contribuie la producția mare de cafea și, în consecință, un cost mai redus pe piață.
Cafea din Brazilia – costul ascuns
Chiar dacă sclavia a fost abolită și muncitorii sunt acum plătiți, industria de cafea din Brazilia are în continuare și o parte întunecată. Costul redus al cafelei vine cu un cost ascuns, unul plătit de mediu și oamenii implicați. Extinderea plantațiilor de cafea se face prin defrișări masive care contribuie la degradarea solului, schimbări climatice și un puternic impact asupra biodiversității.
Muncitorii sunt de cele mai multe ori cazați în condiții improprii și sub plătiți.
O alegere informată
Pentru a te asigura că nu ești parte din problemă și că te bucuri de o cafea din Brazilia de calitate, este foarte important să o procuri de la un vânzător care îți poate indica zona de producție și eventual ferma.
Brazilia produce și cafea de specialitate nu doar mass market și această ramură este intens reglementată de de o serie de asociații și consiliiprintre care Brazilian Coffee Industry Association (ABIC) și Brazil Specialty Coffee Association (BSCA).
Cafeaua de specialitate din Brazilia este produsă în cea mai mare parte în regiunile mai înalte, peste 1000m și aceasta are drept caracteristici principale o aciditate mai crescută și arome fructate.
San Rafael – o braziliancă de specialitate
Și ca să-ți exeplificăm cele povestite până acum, luna aceasta vedeta în Coffee Station este San Rafael, o braziliană din Mina Gerais, zonă cunoscută pentru calitatea cafelei. Crescută la 1100m altitudine, San Rafael combină aromele de cacao și caramel cu cele de fructe (struguri, prune uscate) și oferă un gust intens.
Citește și Arabica vs Robusta
Încearc-o și tu în Coffee Station sau direct la tine acasă.
Tot din Brazilia îți recoamandăm:
-
Espresso italiano!Bruzzi Espresso – 85 pct40,00 lei – 108,00 lei
-
… doar la ibric!Răsfăț la ibric – Brazilia32,00 lei – 84,00 lei