Cafea Arabica vs Robusta – Coffee Culture

Există numeroase specii de plante de cafea, dar cele mai întâlnite și pe care le consumăm sunt Arabica și Robusta. Între cele două există numeroase diferențe, care nu țin doar de gustul final, și cunoașterea acestora este extrem de importantă în obținerea unei băuturi perfecte.

Cultivare

Cafeaua Arabica este cel mai des întâlnită, cultivată și dorită de către iubitorii cafelei. Aceasta reprezintă aproximativ 70% din producția mondială de cafea în ciuda faptului că este mai greu de cultivat și mai predispusă la boli. Procentul ridicat se datorează cererii crescute, dar și faptului că în unele țări nu se acceptă decât cultivarea acestui tip de cafea.

Arabica crește la altitudini mai ridicate, în sol fertil și cu precipitații abundente, iar arborii de cafea Arabica sunt de dimensiuni mai mici decât cei Robusta. Majoritatea plantelor de Arabica cresc la umbră în timp ce Robusta are nevoie de soare direct pentru a se dezvolta.

Cafeaua Robusta este, precum îi spune și numele, robustă. Planta este mult mai rezistentă și crește la altitudini mai reduse făcând cultivarea mai ușoară. Totodată, cafeaua robusta este cultivată exclusiv în emisfera estică. Cu toate acestea, Robusta reprezintă doar 30% din producția mondială de cafea. Vietnam este lider mondial la producția de cafea Robusta.

Uscarea cafelei în Burundi

Arabica vs RobustaCafeină

Cafeina este o substanță secretată în mod natural de planta care o ajută în lupta împotriva dăunătorilor. cafeaua Robusta conține de două ori mai mult din această substanță ceea ce o face nu doar mai rezistentă la boli față de Arabica, dar și mult mai intensă ca băutură finală. Altfel spus, Robusta îți va oferi un boost instant de energie și cu siguranță nu va fi alegerea potrivită pentru a doua ceașcă de cafea din timpul zilei.

Gust și arome

Pentru a înțelege diferențele de gust între cele două tipuri de cafea, trebuie să aruncăm un ochi la boabele produse de fiecare plantă. Datorită condițiilor specifice de creștere (altitudini ridicate, temperaturi mai scăzute, creștere pe versanți montani), fructele de cafea Arabica se maturizează mai lent ceea ce duce la o densitate mai mare a boabelor și o aromă complexă. Boabele Arabica conțin mai multe uleiuri și zaharuri ceea ce rezultă într-o cafea mai dulce, cu arome diferite în funcție de zona de cultivare. Gustul este unul delicat, echilibrat.

Spre deosebire de Robusta, gustul și aromele boabelor de cafea Arabica variază mult în funcție de zona în care sunt cultivate (sol, altitudine, precipitații etc). De exemplu specialitatea Gahahe (Burundi) este cultivată la 1957m altitudine și are arome fructate de căpșuni, pepene galben, ananas. Supremo (Columbia) este cultivată la altitudini de 800-1900m și oferă arome de nuci, migdale, caramel.

Boabele Robusta sunt aproape uniforme ca dimensiune, au mai puține uleiuri și prin urmare rezultă o băutură mai aspră, intensă și cu un gust amărui. În ciuda acestei uniformități a boabelor, cafelele Robusta variază mult în ceea ce privește calitatea existând și cafele Robusta excelente. Malabar Robusta Musonata fiind un exemple de o Robusta foarte bună, totuși fără pretenții de a se putea numi cafea de specialitate.

Tipul de boabe dictează și metoda de prăjire. Pentru a se păstra bogăția aromelor și datorită varietății în dimensiuni a boabelor Arabica, acestea se prăjesc mai puțin ceea ce rezultă într-o băutură cu o aciditate mai ridicată. Dar este vorba despre o aciditate plăcută, delicată.

Boabele Robusta se prăjesc mai intens pentru a compensa gustul ușor amărui.

Preparare Cafea Arabica vs Robusta

Gustul și aromele dictează modul de preparare. Cafeaua Robusta excelează în blenduri cu lapte/frișcă/scorțișoară, fiind potrivită pentru specialități precum cappucino. În același timp face și un espresso cu o cremă/spumă mai bogată decât Arabica. Robusta este și alegerea potrivită pentru cafelele instant și solubile.

Cafeaua Arabica, cu aromele sale complexe și gustul bogat, poate fi preparată în orice mod atât timp cât se ține seama de măcinarea corectă: ibric, french press, filtru, espressor etc.

Cafea Arabica vs Robusta – care e mai bună?

Deși există numeroase diferențe între cele două nu e poate vorbi de o competiție. În definitiv, fiecare tip oferă o experiență diferită, iar alegerea uneia sau celeilalte ține strict de preferințele fiecăruia. Pentru o experiență a degustării și mai multe cești degustate pe zi alege Arabica. Dar pentru o ceașcă sănătoasă și intensă dis de dimineață Robusta este alegerea potrivită.

Leave a Comment