Cum preparam cafeaua

How to: cum să prepari cafeaua la ibric

Deși ibricul a fost conceput initial pentru prepararea cafelei la nisip fierbinte, el a fost adaptat pentru metode mai moderne de încălzire și a devenit o marcă a iubitorilor de cafea fără fasoane. Popular în Europa de Est și în Orientul Mijlociu, ibricul (denumit și cezve, briki, rakwa, finkan sau kanaka) este un vas din cupru cu un mâner lung. Cafeaua preparată la ibric are o textură groasă și aromă distinctă. Pentru o ceașcă perfectă, cafeaua trebuie măcinată foarte fin, iar proporția apă-cafea trebuie să fie bine calculată pentru a dezvălui toate aromele originii pe care ai ales-o.

food-tool-friday-make-best-coffee-ever-turkish-ibrik.w1456

Dacă vrei să devii un maestru în cafeaua la ibric, atunci Pasha Café îți vine în ajutor cu un plan bine pus la punct pentru o cafea aromată, tare și surprinzătoare!

Pasul 1: cafeaua

La Pasha Café îți oferim opțiunea de a selecta cum vrei să fie măcinată cafeaua de specialitate pe care ai ales-o. Pentru prepararea la ibric cafeaua trebuie să fie foarte fin măcinată, aproape pudră. Tu trebuie doar să ne spui că preferi ibricul și noi îți trimitem cafeaua gata pregătită pentru ibric!

 cafea-macinata-ibric

Pasul 2: apa

Toarnă apă rece în ibric împreună cu zahărul daca obisnuiești să bei cafeaua îndulcită. Dacă adaugi zahărul după ce cafeaua este gata, riști să nu fie bine amestecat. După ce apa a ajuns la punctul de fierbere, la foc mediu, ia ibricul de pe aragaz.

apa-ibric

Pasul 3: cafeaua face cunoștință cu apa

Adaugă cafeaua în ibric: 1 linguriță/ceașcă și mirodenii dacă vrei să experimentezi.

Pasul 4: începe dansul

Amestecă ingredientele pentru ca acestea să se înțeleagă bine și pentru ca magia cafelei să aibă loc. Pune ibricul pe foc (cel mai mic cu putință) și încălzește cafeaua până ce aceasta începe să facă spumă. Mai intai vor apărea bule mici de jur-împrejurul ibricului, care se vor înmulți pe măsură ce trece timpul. În momentul în care bulele cresc ca dimensiune, este semn bun ca a fiert destul. Nu lăsa amestecul să fiarbă, vei pierde tot caimacul!

bule-ibric

Pasul 5: încă o dată (dacă vrei o textură mai groasă)

Deși știm că ești nerăbdător să guști, lasă cafeaua la răcorit pentru câteva secunde. Încălzește-o din nou pe aragaz, fără să amesteci caimacul. Nu o lăsa să fiarbă.

Pasul 6: momentul cel mare

Ia cu lingurița caimac și împarte-l fiecărei cești ce urmează să o umpli. Toarnă cu grijă cafeaua. Las-o să stea câteva minute, să își așeze tacticos toate aromele și atunci o poți servi!

caimac-ibric

Chiar dacă pare greu, oprește-te din sorbit odată ce ai dat de zațul de la fundul ceștii. În caz de forță și poftă majore: mai fă-ți un ibric – doar acum ești maestru!

Tips and tricks:

Cu cât încălzești cafeaua de mai multe ori, cu atât textura ei va fi mai groasă. Mânerul lung al ibricului necesită puțină precizie: toarnă încet cafeaua pentru a nu pierde caimacul. Dacă vrei să creezi o licoare cu ceva în plus, îți sugerăm să adaugi în mix una din următoarele mirodenii: scorțișoară, cardamom sau masala chai. Preferi clasicul? Atunci ai liber la frișcă sau lapte! Ibricul se spală manual cu un burete non-abraziv și apă călduță cu puțin detergent de vase. Culoarea din interiorul ibricului poate deveni mai închisă de-a lungul timpului. Este complet normal, nu te speria!

Lasă un răspuns