Fără categorie

Cafea din Kenya: arome africane la superlativ

Kenya și-a făcut un renume mondial, este principala destinație pentru safari, țara cu cei mai rapizi alergători și cu siguranță nu există persoană care nu a auzit de triburile Maasai. Dar Kenya mai este faimoasă și prin locul pe care îl are pe piața cafelei de specialitate. Sigur, nu este o surpriză având în vedere că cele mai căutate cafele sunt produse în Africa de Est. Dar chiar și printre competitori grei ca Etiopia, cafeaua kenyană își menținul locul în top 5 cele mai dorite cafele din lume.

Înainte de a vorbi despre gusturi, varietăți și ce arome îți poposesc în ceașcă, să ne scufundăm un pic în magia Kenyei pentru a înțelege cu adevărat povestea cafelei de aici.

Câteva lucruri despre Kenya:

  • se află în estul Africii având ca vecini Etiopia, Sudan, Somalia, Uganda și Tanzaia
  • este străbătută de Marele Rift, o fisură a scoarței terestre, iar aici se află al doilea cel mai înalt munte din Africa, Muntele Kenya (5199m)
  • relieful este extrem de divers. Doar o mică porțiune din nord este deșert și semideșert, partea vestică și centrală este muntoasă cu păduri dese și câmpii, iar estul are unele dintre cele mai frumoase plaje de pe continentul African.
  • cuvântul de ordine în Kenya este diversitate, fie ea etnică, de limbaj sau religioasă. Aici trăiesc numeroase grupuri etnice ca Maasai, Kalenjin (cei mai rapizi alergători), Kikuiu, Lao etc, se vorbesc 68 de limbi cu Swahili fiind limba oficială, iar libertatea religiei este garantată prin constituție.
  • este principala destinație pentru safari cu Rezervația Masai Mara fiind cea mai populară datorită migrației animalelor în spațiul Serengeti – Masai Mara. Aici trăiesc Cei 5 Mari (cele mai greu de vânat animale): leul african, elefantul african, rinocerul, leopardul și bizonul. Dar fii fără grijă, vânătoarea animalelor protejate este ilegală în Kenya.

În ceea ce privește producția de cafea, Kenya:

  • exportă peste 90% din cafeaua cultivată, kenyenii fiind mai degrabă băutori de ceai
  • chiar și cu un export atât de mare, cafeaua kenyană reprezintă sub 1% din totalul de cafea produsă mondial evidențiind perfect zicala puțin și bun
  • Kenya produce boabe Strictly High Grown/Strictly Hard Beans
  • o parte impresionantă dintre boabele cultivate aici sunt boabe Peaberry

Cafea din Kenya – istoric

Deși Africa este locul de origine a cafelei (Etiopia), cultivarea acesteia în Kenya a început târziu în secolul 19 fiind strâns legată de trecutul colonial și lupta pentru independență. Cafeaua a fost introdusă în 1983 de către misionari, dar această indrustie a luat avânt odată cu colonizarea britanică. Plantațiile de cafea puteau fi deținute doar de către albi, băștinașii activând doar ca forță de muncă ieftină. Cafeaua era strict marfă de export reglementată de piața britanică.

În 1933 a fost decretat Actul Cafelei care reda puterea de decizie asupra industriei cafelei statului Kenyan și s-a înființat Nairobi Coffee Exchange (N.C.E.), un spațiu de licitație săptămânal prin care se vinde cafeaua produsă intern, organism care încă funcționează și atăzi. După războiul Mau Mau (1952-1960) Kenyenii au câștigat dreptul de a cultiva cafea dar cu un control strict din partea guvernului. Odată cu reforma agrară din 1950 fermele deținute de proprietarii europeni au fost redistribuite către kenyeni sub formă de mici ferme, tip de organizare întâlnit și astăzi când 70% din cantitatea de cafea produsă în Kenya provine de la mici fermieri cu terenuri mai mici de trei hectare cu 50-500 arbori.

Condiții perfecte pentru o cafea bună

Chiar dacă producția de cafea a avut un start târziu, a avut de la bun început toate condițiile necesare pentru a fi unul de succes. În Kenya arborii de cafea sunt cultivați pe versanții montani la altitudini de peste 1800m. Aici oxigenul diminuat și temperaturile scăzute duc la o dezvoltare mai lentă a fructului de cafea ceea ce îi conferă o aromă unică floral fructată și un gust dulceag.

Fiind străbătută de Valea Marelui Rift, Kenya se bucură de un sol vulcanic fertil care nu necesită fertilizanți și pesticide în cultivarea cafelei. Mai mult, micile plantații de cafea sunt distribuite printre culturi de avocado și nuci ceea ce le oferă umbră în procesul de creștere.

Culegerea cafelei se face în Kenya în perioada Noiembrie/Decembrie și se face manula. Deși un proces laborios, doar așa se asigură strict culegerea boabelor coapte chiar dacă asta înseamnă ca un arbore să fie cules în tranșe. Kenyenii sunt convinși că boabele de cafea necoapte strică gustul final fiind mai acre și lipsite de aromă.

Dubla fermentație – secretul unui gust desăvârșit

În Kenya procesarea cafelei se face prin spălare, proces prin care se înlătură pulpa fructului de cafea înaintea uscării boabelor. Fermierii kenyeni jură pe procesul de dublă fermentație ca secret a gustului unic pe care îl are cafeaua de aici. Astfel pulpa cireșelor de cafea este înlăturată imediat după culegere, iar boabele acoperite de mucilagiu sunt lăsate în recipiente de fermentare timp de 12/24 ore. În acest fel mucilagiul devine mai ușor de îndepărtat de pe boabe și în același timp le dă acestora o aromă specifică fructată. Apoi boabele sunt trecute prin canale cu apă unde mucilagiul este îndepărtat împreună cu boabele care plutesc la suprafață (densitate mică = calitate inferiară).

Acest proces este repetat încă o dată astfel ca la ultima spălare mucilagiul și boabele necomforme sunt îndepărtate în întregime. La final boabele de cafea sunt uscate la soare pe paturi africane.

Diversitatea boabelor kenyene

Un alt element definitoriu în industria cafelei din Kenya este separarea boabelor după culegere pe categorii. Sortarea se face în principal în funcție de dimensiune (dar și de culoare, formă, densitate) pe considerentele că:

  • boabele de dimensiuni similare se prăjesc în același timp oferind băuturii finale un gust echilibrat
  • boabele de dimensiuni mai mari au o calitate superioară întrucât conțin mai multe uleiuri esențiale care potențează gustul și aroma finală.

Astfel în funcție de dimensiunea boabelor există categoriile E, PB, AA, AB, C, TT, T, MH/ML.

Boabele E sau Elefant sunt cele mai mari boabe și includ PB (Peaberry) și AA, cele din urmă fiind considerate cele mai mari și bune boabe produse în Kenya. Bineînțeles sunt și cele mai căutate și scumpe.

Varietăți de cafea în Kenya

În Kenya se crește exclusiv cafea Arabica, iar cele două varietăți principale SL-28 și SL-34 se laudă cu un gust intens care nu poate fi regăsit decât la cafeaua kenyană. SL-28 își are originea în Etiopia, de aici și comparația care se face mereu între cafelele kenyene și etiopiene. Ambele oferă aceleași arome intense, dar cafelele kenyene se disting printr-un corp mai cremos. Diferența dintre SL-28 și SL-34 este înălțimea la care se cultivă și cantitatea de ploaie necesară plantației.

Recent au fost introduși și alți hibrizi de cafea rezultând în varietățile K-7, Ruiru 11 și Batian. K-7 aduce cu sine o rezistență crescută a plantei la dăunători și boli, dar o calitate mai scăzută a cafelei decât SL-28 și SL-34. Ruiru 11 și Batian sunt răspunsul la această problemă îmbinând perfect rezistența la boli cu gustul și aroma varietăților originale.

Cafea din Kenya – gust și arome

Acum că avem o imagine completă asupra modului de cultivare și procesare a cafelei în kenya, este ușor să înțelegem de ce această țară, în ciuda recoltei reduse, este un producător consistent de cafea de specialitate.

Cafeaua produsă în Kenya păstrează din caracteristicile cafelelor Africii de Est: arome floral fructat cu note citrice, aciditate ridicată, dar aduc în plus un gust cremos, bogat. Unele specialități au note de ciocolată, alune și nuci.

Matunda, specialitatea kenyană pe care ți-o oferim la Pasha Cafe, armonizează perfect dulceața ciocolatei, aroma migdalelor și note florale fine.

Matunda este cultivată în Nyeri la o altitudine de 1750m.
Aroma florală de violete.
Gust dulce, cremos de ciocolată neagră și migdale. Varietate: Batian, Ruiru
Decorticare: Spălare
Prajire MEDIE (3 din 7)

Ia un strop de Africa

După ce am degustat Matunda am concluzionat că este de departe una dintre cele mai scumpe cafele pentru că aproape te forțează să cumperi un bilet dus către Kenya. Momentan rămânem cu visele la safari și plaje însorite, dar pentru un strop de Kenya în fiecare zi Matunda (Kenya) este cafeaua vedetă în Coffee Station în perioada următoare și te așteaptă să o deguști. Pentru acasă sau la birou o poți comanda direct din shop.

Lasă un răspuns