Fără categorie

Femeia – o componentă esențială în industria cafelei

Încă din cele mai vechi timpuri femeile au jucat un rol important în cultivarea cafelei devenind un element esențial în întreg lanțul de producție al cafelei de specialitate. Astfel că în luna martie, lună dedicată femeilor, le celebrăm pe cele fără de care cafeaua de specialitate nu ar fi ceea ce este astăzi: de la fermieri, la prăjitori, traideri, baristas, vânzători și ambasadori pentru schimbare.

Egalitatea de gen în industria cafelei

Aproximativ 50% din munca agricolă de pe glob este făcută de către femei, dar în țările producătoare de cafea acest procent este mai mic, diferențele de gen și inechitățile fiind prevalente în această industrie. Femeile fermieri sunt implicate direct în procesele primare precum cultivarea, recoltarea, sortarea și procesarea cafelei, dar mult mai puțin reprezentate în procesele finale cum ar fi trading, export, cercetare fiind de cele mai multe ori excluse de la educație, training și acces la oportunități de finanțare.

Astfel femeile sunt predominant muncitori și nu proprietari de afaceri. În unele țări posibilitatea femeilor de a deține afaceri este interzisă prin lege, iar în țări precum Etiopia, Rwanda și Uganda numărul fetelor care nu au acces la educație primară este mult mai mare decât cel al băieților (18 milioane vs 15 milioane). Mai mult, femeile indigene au acces și mai redus la resurse îngreunând semnificativ capacitatea lor de a influența pozitiv calitatea recoltelor.

Vremea schimbării

În 2015 Consiliul de Sustenabilitate al Asociației Cafelei de Specialitate (SCA) atrage atenția asupra unui studiu despre egalitatea de gen în industrie în țările în curs de dezvoltare. Conform acestui studiu, femeile sunt preponderent implicate în treburile agricole, nu beneficiază de resursele necesare pentru a putea înfluența direct rezultatele finale, iar acest lucru are un impact negativ asupra întregului lanț de comercializare a cafelei de specialitate.

În același an, în cadrul Simpoziomului SCA, Colleen Anunu, vicepreședintele SCA și director al USA Fair Trade al lanțului de comercializare a cafelei, ridică în discuție aceleași probleme, iar Institutul Calității Cafelei (CQI) lansează programul Partnership for Gender Equity. Acest program susține că abordarea problemei inegalităților de gen și rezolvarea acestora este esențială în dezvoltarea industriei cafelei. Prin implicarea femeilor și susținerea acestora în toate etapele de producție și comercializare (transport, vânzare, leadership) duce la îmbunătățiri semnificative ale productivității și calității și are un impact major în dezvoltarea micilor fermieri.

Francisca Chacón la ferma sa din Las Lajas, Costa Rica

Un an mai târziu, în 2016, campionul US Barista Laila Willbur și SCA Board Member Tracy Ging, lansează The Coffee Woman, un eveniment care are drept scop de a oferi femeilor din industria cafelei o platformă pentru schimbul de idei și crearea de relații și parteneriate.

Un loc special în lupta pentru egalitatea de gen și susținerea femeilor în industria cafelei îl deține IWCA – International Women’s Coffee Alliance. Această organizație nonprofit, creată de femei din Costa Rica, Nicaragua și USA, susține rețele globale independente care dezvoltă și implementează strategii și planuri de dezvoltare a industriei cafelei prin susținerea implicării femeilor și crearea de oportunități pentru acestea.

Femeia fermier

Cafe Con Manos de Mujer – Guatemala

Cafe con Manos de Mujer este o cafea de specialitate produsă integral de către femeile din cooperativa Acodihue, Huehuetnango, Guatemala. Această cooperativă a fost fondată în 1996 cu scopul dezvoltării economiei zonei în contextul în care majoritatea femeilor au rămas văduve sau singure în urma războaielor civile care au lovit Guatemala și a migrației masive a bărbaților către SUA.

Aici 80% din cafeaua produsă în Acodihue este cultivată de femei indigene Nawal Nan, dar doar 22% din aceasta are certificarea Manos de Mujer (mâini de femeile) reprezentând o selecție rafinată din întreaga producție. Această certificare are ca prim obiectiv recunoașterea contribuției femeilor în industria cafelei din Guatemala și rolul important al acestora în economia țării.

Cafelele produse aici sunt dulci, echilibrate, cu arome de zahăr brun, ciocolată cu lapte și note florale.

În 2018 am avut onoarea să degustăm pentru prima dată această cafea la Pasha Cafe, iar acum avem plăcerea de a împărți din nou această cafea cu voi dar într-o variantă și mai bună. Femeile sub emblema Manos de Mujer caută constant metode prin care să crească calitatea cafelei și fac pași siguri către metode de culvitare sustenabile, agricultură ecologică. Astfel Cafe con Manos de Mujer ne este oferită acum în varianta BIO.

Manos de Mujer
Cafea cultivată în Huehuetenango, 1750m altitudine.
Aroma de fructe de pădure
Gust dulce de praline și caramel, remanent de durată. Corp cremos. Gust remanent de migdale.
Decorticare: prin spălare
Varietate: Caturra, Catuai, Pache
Prajire MEDIE (3 din 7)

Alte câteva exemple de femei fermieri demne de toată aprecierea:

COMUCAP, Honduras – organizație creată de femei fermieri supraviețuitoare a violenței domestice. Prin susținerea reciprocă și comercializarea cafelei produse de acestea ajută noile membre să poată achiziționa teren în vederea cultivării și atingerea unei stabilități economice atât de greu de obținut înainte.

Leticia Monzon, Guatemala – împreună cu Rainforest Alliance a dezvoltat o aplicație mobilă care pune în legătură peste un milion de fermieri din zone mai greu accesibile. Acestora le sunt puse la dispoziție resurse și informații despre agricultura sustenabilă și le este oferită asistență tehnică.

Fatima Ismael led Soppexcca, Nicaragua – conduce una dintre cele mai de succes cooperative din Nicaragua bazate pe bune practici în afaceri, operațiuni transparente și inițiative de îmbunătățire a egalității de gen.

Femeia inventator

În 1908, Amalie Auguste Melitta Bentz, enervată de zațul de cafea din ceașcă inventează filtrele de hârtie, înregistrează patentul și pune bazele companiei Melitta. În prezent compania are peste 4000 de angajați, iar în 2017 a înregistrat un profit de 1,5 miliarde de euro.

Femeia roaster și barista

2007 este considerat anul de aur pentru femeile barista cu patru femei finaliste la la World Barista Championship (WBC): Heather Perry – US, Miyuki Miyamae – Japonia, Anna Kaeppeli – Elveția, și Silvia Magalhaes – Brazilia. În perioada 2009-2017 două femei s-au remarcat în cadrul acestu concurs: Miki Suzuki – Japonia (2017, 2012, 2011) și Charlotte Malaval – Franța (2015, 2016).

În 2019 campionul a fost Jooyeon Jeon din Coreea de Sud.

Photo: Lanny Huang for World Coffee Events

Barista Connect este o serie de evenimente de cafea „dedicate îmbunătățirii egalității prin împuternicirea și inspirarea femeilor în diferite roluri în cadrul comunității internaționale a cafelei”

Femeile prăjitori sunt mai puțin vizibile în industria cafelei cu toate că Joanna Alm din Suedia a fost în top patru în trei din cele cinci ediții ale campionatului de prăjire a cafelei.

În 2017 s-a lansat #shestheroaster, o campanie care aduce în prim plan femeile roasters/prăjitori de cafea și le încurajează participarea la competiții și evenimente.

Luna Femeii la Pasha Cafe

În luna Martie te încurajăm să sărbătorești femeile din viața ta. Contribuie și la dezvoltarea femeii în lumea cafelei de specialitate alegând cafeaua Manos de Mujer.

Începând cu data de 1 Martie 2020 îți servim în Coffee Station cafea din boabe Manos de Mujer.

Lasă un răspuns