Columbia este unul dintre principalii exportatorii de cafea din lume. Dar în acest caz, calitatea și nu cantitatea fac această origine să iasă în evidență. Cafeaua din Columbia este printre cele mai căutate și iubite din lume, iar noi avem multe și aromate să-ți spunem.
Dar înainte de a-ți vorbi despre gust, savoare, note de ciocolată și boabe mari alese atent, suntem de părere că o cafea se savurează mai bine cunoscându-i povestea, istoria și tradițiile cu care vine la pachet. În definitiv, cafeaua nu este doar o băutură, este și prilej de cunoaștere.
Hai cu noi în Columbia să explorăm această țară fascinantă!
Colombia, Shakira și biodiversitate
Numele țării așa cum îi spun locuitorii acesteia este Colombia, Republica Colombia în mod oficial, numită după exploratorul italian pe care noi îl știm drept Christopher Columbus. Dar numele lui italian este Cristoforo Colombo, de aici și confuzia. Inițial țara a fost numită de colonizatori Noua Granada.
Columbia a fost colonie spaniolă până în 1819 când alături de Venezuela, Panama și Ecuador și-a declarat independența și împreună au creat statul Gran Colombia. Apoi statele s-au separat pe rând, Venezuela și Ecuador în 1830, iar Panama în 1903.
Când spui Columbia te gândești automat la serialul Narcos (filmat în mare parte în Bogota și Medellin), Shakira, Juanes și frumoasa actriță Sofia Vergara. Dar aspectul pentru care este cunoscută această țară este biodiversitatea. După Brazilia, este a doua cea mai biodiversă țară din lume având cel mai mare număr de specii per suprafață. În Columbia trăiesc mai multe specii de păsări decât în Europa și America de Nord la un loc.
Columbia este destinația perfectă pentru turiștii aventurieri, iubitori de natură și peisaje spectaculoase. Sierra Nevada de Santa Marta este cea mai înaltă formațiune muntoasă de coastă din lume (5775m). O altă atracție este Cano Cristales sau Canalul de cristal, un râu care își schimbă nuanța în toate culorile curcubeului.
Cât de periculos este să călătorești în Columbia?
Aminteam mai devreme de Narcos, al doilea cel mai mare oraș, Medellin, este strâns legat de Pablo Escobar și traficul de cocaină, iar până în 2016 țara s-a aflat în război civil. Ai putea spune că nu este tocmai o destinație de vacanță.
Dar în prezent Columbia este considerată a fi o țară în care criminalitatea este în scădere, orașele mari pot fi vizitate în siguranță, iar singurele lucruri de care ar trebui să te ferești sunt cele comune orașelor turistice, hoții de buzunare. Columbia oferă de toate: muzee, artă, muzică, mâncare tradițională delicioasă și peisaje incredibile. Însă pentru a explora zonele mai sălbatice ale țării ar fi bine să apelezi la un ghid local autorizat.
Cafea din Columbia – mândrie națională, tinto și boabe Supremo
După Brazilia și Vietnam, Columbia este al treilea cel mai mare exportator de cafea din lume, având peste 600 000 de ferme de cafea și un climat ideal de cultivare. Cafeaua exportată este aproape în exclusivitate Arabica.
Dar pentru columbieni cafeaua nu este doar marfă de export ci sunt și mari consumatori ai acestei băuturi, dar într-un mod ușor diferit. Columbienii nu consumă cafea cu predilecție dimineața ci undeva după ora prânzului pentru că ei nu văd scopul acesteia ca fiind o doză de energie dată de cofeină ci mai degrabă motiv de întâlnire, de socializare.
Zone, gusturi și arome
Columbienii consumă aproape exclusiv cafea locală având preferințe doar de zona de cultivare, de exemplu Huila sau Narino. Cafeaua cultivată în regiunile nordice, la altitudini mai mici (Sierra Nevada de Santa Marta, Casanare, Santander) au o aciditate mai mică și sunt mai intense. În timp ce boabele din zonele mai sudice și cu altitudini mai mari (Narino, Cauca, Huila,Tolima) au o aciditate mai mare și o dulceață specifică.
Juan Valdez și Profesor Yarumo
Fermierul mustăcios alături de măgar pe fundal cu munți este imaginea emblematică a cafelei columbiene. Și e treabă serioasă. Începută ca o mișcare de marketing în anii 50, Juan Valdez a devenit un personaj important în cultura columbiană. Personajul este jucat de același actor care face turnee prin țară și promovează cafeaua locala. Imaginea lui a fost preluată și de numeroase cafenele și cofee shop-uri.
Ce de-al doilea personaj, Profesor Yarumo, face show-uri la tv și radio unde explică și partea mai tehnică, științifică a industriei cafelei.
Supremo și Tinto – calitate și consum
Pe lângă clima ideală și solul vulcanic propice cultivării cafelei, un alt secret al cafelei columbiene este culegerea manuală și astfel trierea boabelor. Doar cele mai coapte boabe sunt culese, iar cele mai mari sunt ambalate drept Supremo și pregătite pentru export. Columbia are un standard pentru tipul de boabe de cafea pe care le exportă.
Astfel Supremo nu se referă la o specialitate în sime ci la dimensiunea boabelor de cafea, dimensiune care oferă o aromă mai intensă. Restul boabelor de cafea, cele mai mici, rămân pentru consumul intern și în marea majoritate ajung Tinto. Tinto, în traducere apă colorată, este o băutură tradițională, o cafea fără un mod de preparare specific, foarte ieftină și servită în pahare mici.
Columbia la Pasha Cafe
Supremo Huila cu boabele rotofeie și aromă de caramel, ciocolată și migdale te așteaptă la noi în cofee shop. Noi o prăjim mediu (3 din 7) că așa îi place și ne înnebunește cu arome de migdale, plante aromatice, caramel și ciocolată.
O poți comanda din shop cu livrarea acasă, doar să-ți alegi varianta de măcinare.
Sau o poți degusta la noi în Cofee Station în regim to go sau la terasă. Merge bine cu Shakira în căști sau cu un roman de Gabriel García Márquez.