Există ceva aproape magic în aroma boabelor de cafea proaspăt prăjită. Îți poate ridica moralul, îți poate energiza diminețile sau îți poate oferi un sentiment reconfortant. Sorbitul din ceașca de cafea dimineața este un ritual. Dar, pentru a păstra această aromă intensă și bogată, depozitarea corectă a cafelei este crucială.
Fie că ești un consumator ocazional de cafea sau un cunoscător pasionat, să știi cum să depozitezi boabele de cafea este esențial pentru a le menține prospețimea și aroma. În acest articol, vom explora câteva metode de depozitare a cafelei, care te vor ajuta să te bucuri de fiecare dată de o ceașcă de cafea perfectă.
Inamicii prospețimii cafelei
Înainte de a aprofunda metodele de păstrare a cafelei, este important să înțelegem factorii care pot degrada prospețimea și aroma boabelor tale de cafea:
Oxigenul. Expunerea la oxigen este principalul inamic al prospețimii cafelei. Oxigenul poate duce la oxidare, ceea ce face ca boabele de cafea să devină vechi și să-și piardă aroma intensă. Mai mult decât atât, apare acel gust ușor metalic, neplăcut.
Lumina. Razele UV din lumina soarelui pot distruge compușii aromatici din cafea, ceea ce duce la pierderea gustului și a aromei. Lumina care ajunge pe suprafața boabelor accelerează îmbătrânirea aromelor prezente pe exteriorul boabei de cafea și astfel poate apărea gustul neplăcut de rânced.
Umiditatea. Cafeaua este higroscopică, ceea ce înseamnă că poate absorbi umezeala din mediul înconjurător. Umiditatea poate face ca boabele de cafea să se strice și să dezvolte mucegai. De aici schimbare semnificativă atât la nivel de gust, cât și de aromă. Mai mult decât atât, dacă în proximitate, în aerul umed se regăsesc compuși aromatici (e.g. cartofi) cafeaua absoarbe împreuna cu umiditatea și aromele respective (în cazul cartofului, iodul generează gust de medicament în cafea).
Căldura. Căldura excesivă poate accelera procesul de îmbătrânire a boabelor de cafea și poate determina evaporarea uleiurilor volatile din acestea, ceea ce duce la pierderea aromei.
Acum, după ce ai aflat ce NU trebuie să faci, îți vom expune câteva metode eficiente de depozitare a cafelei, pentru a combate acești dușmani și a menține prospețimea.
Recipiente ermetice
Folosirea unui recipient etanș este unul dintre pașii cei mai importanți în păstrarea prospețimii cafelei. Containerele, caserolele sau borcanele etanșe împiedică oxigenul să intre în contact cu boabele.
Căută recipiente cu o supapă unidirecțională, care permite gazelor produse de boabe să iasă fără a lăsa aerul să intre. Acest lucru este deosebit de important dacă consumi boabe de cafea proaspăt prăjite, deoarece acestea eliberează dioxid de carbon timp de câteva zile după prăjire.
Depozitarea la întuneric și la rece
Păstrează boabele de cafea departe de lumina directă și de căldură. Depozitează-le într-un loc răcoros și întunecat, cum ar fi o cămară sau un dulap.
Evită să poziționezi recipientul în apropierea aragazului, a cuptorului sau a oricărei alte surse de căldură. Mediul întunecat va proteja boabele de razele UV dăunătoare și de căldura excesivă.
ÎNSĂ nu depozita boabele de cafea în frigider decât dacă e musai să le ții mai mult de 30 zile. Diferența de temperatură dintre frigider și temperatura de extracție diminuează semnificativ aroma și gustul cafelei.
Când specialiștii spun ,,rece,, se referă la a fi departe de surse de caldură. Aici includem și temperatura degajată de râșnită. Dacă râșnești cafeaua acasă în fiecare zi și păstrezi cafea în hopperul râșniței (se consumă 1-2 cafele zilnic), aceasta este supusă unor variații de temperatură inutile – îți recomandăm să pui în râșniță atâtea boabe câte îți trebuie la o extracție, le râșnești și le folosești. Dacă ai consum mai mare de 2-3 cafele pe zi, atunci probabil merită păstrată cafeaua în hopperul râșniței.
Menținerea boabelor întregi
Achiziționează boabe de cafea întregi în loc de cafea măcinată ori de câte ori este posibil. Boabele întregi au o suprafață mai mică expusă la aer, ceea ce ajută la menținerea prospețimii pentru o perioadă mai lungă de timp. Macină boabele de cafea chiar înainte de preparare pentru cea mai proaspătă ceașcă de cafea. Dacă nu ai râșniță acasă sau ai o râșniță cu lame, care generează particule de dimensiuni foarte variate, e mai bine să fie măcinată pe o râșniță profesională.
Împarte și câștigă calitate
Dacă cumperi boabe de cafea la vrac, este esențial să le împărți în porții mai mici pentru depozitare. În acest fel, poți deschide și folosi un recipient, păstrându-le pe celelalte sigilate. Astfel, minimizezi expunerea la oxigen și umiditate.
Depozitarea la congelator (cu precauție)
În timp ce înghețarea boabelor de cafea poate prelungi durata lor de depozitare, este o metodă care necesită o anumită atenție. În primul rând, folosește o pungă sigilată în vid sau un recipient etanș pentru a depozita boabele.
În al doilea rând, asigură-te că boabele sunt la temperatura camerei înainte de congelare, deoarece se poate forma condens dacă nu sunt la temperatura camerei.
În cele din urmă, evită să introduci și să scoți boabele din congelator în mod repetat, deoarece acest lucru poate cauza acumularea de umiditate. Când ești gata să folosești boabele congelate, le treansferi în frigider pentru 24 ore, apoi lasă-le să ajungă la temperatura camerei în alte 24 de ore înainte de a le măcina și de a le prepara.
Evită refrigerarea
Contrar credinței populare, cel mai bine este să eviți refrigerarea boabelor de cafea. Umiditatea din frigider poate duce la deteriorarea aromei și la o potențială absorbție a mirosurilor alimentare. În schimb, rămâi la o depozitare rece și întunecată într-o cămară sau un dulap.
Pentru a savura aroma intensă și bogată a cafelei Pasha Cafe, depozitarea adecvată este esențială! Protejând boabele de oxigen, lumină, umezeală și căldură, poți să le păstrezi prospețimea și să te bucuri de fiecare dată de o ceașcă de cafea superioară.
Investește în recipiente ermetice, păstrează boabele într-un loc răcoros și întunecat și ia în considerare posibilitatea de a le congela atunci când este necesar.
Cu aceste metode, vei debloca întregul potențial al boabelor de cafea și îți vei îmbunătăți experiența de a aprecia o cafea cu adevărat proaspătă și aromată.
Noi îți punem la dispoziție un recipient pentru depozitarea cafelei, care are în partea de sus o valvă de sens (permite bioxidului de cabon care este degajat de boabele de cafea în primele săptămâni de la prăjire să fie eliminat, fără să împingă capacul), iar pătrunderea aerului se face prin turbionare pe orizontală versus cum se deschide capacul standard, care împinge aerul (implicit oxigen) în adâncimea recipientului. Astfel reduce oxigenarea boabelor de cafea si păstrează prospețimea pentru aromă și gust cât mai nealterate de timp.