Coffee Culture

Scorul cafelei – sau cum știu că beau o cafea de specialitate

Poate ai observat că pe pungile noastre de cafea apare un punctaj. Nu, nu desfășurăm vreun concurs în care trebuie să strângi puncte pentru a câștiga o excursie în Etiopia unde să-ți culegi cu mâna ta boabele de cafea (deși ne-ar plăcea teribil). Acel punctaj este scorul cafelei, un număr care te asigură de calitatea cafelei pe care o alegi.

Guadalupe – cafea de specialitate din Columbia, scor 87 puncte

Explicăm imediat tot în acest articol din seria Coffee Culture – ghidul tău în lumea cafelei de specialitate.

Dar să începem cu începutul:

Ce este o cafea de specialitate?

Cafea de specialitate este un termen care desemnează o cafea de cea mai înaltă calitate luând în considerare tot lanțul de producție de la specia de cafea (arabica vs robusta), condițiile de creștere, recoltare și procesare.

Cafeaua de specialitate este de obicei single origin, adică toate boabele provin din aceeași zonă de recoltare (fie fermă sau regiune) ceea ce conferă o consistență a gustului, dar și prospețime având în vedere că este toată culeasă în același sezon de creștere.

Mai multe despre single origin vs blend

Termenul a fost folosit pentru prima dată în 1974 de către Erna Knutsen în Tea & Coffee Trade Journal descriind o categorie de boabe de cafea de calitate, crescute în microclimate specifice.

Bineînțeles că din 1974 și până în prezent au fost elaborate teste specifice. Acum o cafea de specialitate trebuie să îndeplinească anumite standarde pentru a putea purta această titulatură. Și așa ajungem la:

Asociația Cafelei de Specialitate

The Specialty Coffee Association este o organizație care reglementează industria cafelei de specialitate cu scopul declarat de a se asigura că activitatea acesteia este una sustenabilă, durabilă și echitabilă pe întregul lanț de producție de la fermieri la traderi la baristas.

Activitatea asociației este extrem de importantă, nu doar pentru a te asigura că vei avea în ceașcă cele bune boabe ci și că prin alegerea făcută poți susține practici prietenoase cu mediul și oamenii implicați în cultivarea cafelei sau, din contră, poți fi parte din dezastre ecologice sau condiții deplorabile de muncă pentru fermieri.

În această direcție poți citi despre Femeia – o componentă esențială în industria cafelei

și Cafea din Costa Rica – când tradiția întâlnește inovația

Scorul cafelei

Asociația Cafelei de Specialitate, prin departamentul special de dezvoltare a standardelor, setează criterii/standarde pentru fiecare pas al producției, cerințe pe care o cafea trebuie să le îndeplinească pentru a fi considerată de specialitate. Poți citi în detaliu despre cum sunt stabilite aceste standarde aici.

Dar fără a deveni prea tehnici, ceea ce trebuie să știi este că în funcție de felul în care o cafea îndeplinește aceste standarde primește un scor între 1 și 100.

Cafelele de specialitate sunt doar cele care obțin peste 80 de puncte cu următoarele distincții:

80 – 84,99 puncte – Foarte bune

85 – 89,99 puncte – Excelente

90 – 100 puncte – Extraordinare/ Cafele premiate

Doar 5% dintre cafelele produse în lume au un scor de peste 80.

Un alt rol foarte important îl joacă Q Grader-i, profesioniști certificați (independenți de fermieri sau traderi) care evaluează boabele verzi de cafea din punct de vedere senzorial. Q Grader-ii sunt absolut esențiali în industria cafelei. Aceștia  evaluează 10 elemente ale profilului organoleptic și acorda note de la 1 la 10. Elementele sunt:

 • aroma
 • gust
 • aftertaste – gustul lăsat după ce ai consumat cafeaua
 • aciditate
 • corpul cafelei – senzația tactilă a cafelei, textura, cum se simte, dacă este cremoasă, vâscoasă
 • echilibrul aromelor sau complexitatea acestora
 • dulceață
 • uniformitate – consistența aromelor de la o ceașcă la alta
 • consistența aromelor de la prima gură la aftertaste
 • general

Deși în aprecierea unei cafele ca fiind de specialitate sau nu diferite organizații de reglementare a pieței au propriile standarde, consensul este că o cafea trebuie să îndeplinească trei condiții pentru a putea fi considerată a fi de specialitate. Acestea sunt:

 • boabele sunt culese de mână asigurându-se astfel că sunt alese doar acelea care au ajuns la maturitate și nivelul optim de coacere
 • are un scor de minim 80 puncte
 • are un maxim de 5 defecte per 350 g

La Pasha Cafe ne mândrim cu cafele foarte bune și excelente.

Drintre cafelele foarte bune poți încerca:

Excelente:

Lasă un răspuns