General

Prințesa și bobul de mazăre

Cafeaua este o plantă verde tot timpul anului. Prezentă în peste 70 de țări, ea crește în orice zonă care îi oferă clima, atitudinea și altitudinea potrivite.

Principalele soiuri de cafea sunt Robusta și Arabica. Deși Robusta este mai rezistentă și produce recolte mai bogate, fermierii și cunoscătorii preferă Arabica datorită gustului superior al boabelor.

Planta de cafea crește din puieți plantați într-o pepinieră, înainte de a fi mutată pe câmp unde se poate desfășura în toată gloria ei. Cu dragoste și grijă, planta crește frumos și în 3-5 ani ea înflorește, producând fructele care conțin exact ceea ce interesează pe cunoscătorii cafegii din întreaga lume: fructul de cafea.

Fructe_cafea

Fiecare fruct de cafea conține două semințe – odată procesate acestea devin boabele de cafea, pe care le cunoaștem cu toții.

Dar uneori, foarte rar ce-i drept, se întâmplă ceva aproape magic și doar una din boabe se dezvoltă singură, fără a fi turtită de sora ei geamănă.  Rezultatul este o boabă ovală sau sub formă de bob de mazăre, numită peaberry.

Boabe_peaberry

Unii cunoscători sunt de părere că boabele peaberry primesc mai mulți nutrienți din moment boaba este singură și nu mai este nevoită să împartă porția de hrană cu o altă boabă. Din cauza densității sporite, acestea se prăjesc mai încet și de aici provine și gustul unic al roast-ului.

Adeseori boabele peaberry sunt separate de boabele normale și sunt vândute ca varianta premium a aceleași origini.

Cafeaua peaberry este mai energică, mai acidă, mai complexă în gama aromatică dar cumva reușește să păstreze un corp mai ușor decât boabele sub formă de duo.

Aromele de peaberry sunt intense, de ciocolată, migdale, caramel și mere roșii.

Peaberry_Arome

Gustul peaberry se învârte în sfera ceai negru, caramel, ciocolată și cu subtonuri de măr și coajă de lămâie.

Peaberry_Gust

În general, doar 7% din orice recoltă de cafea conține boabe peaberry. Apariția lor nu depinde de zonă, climă sau soi. Nu există nicio metodă de a determina care fructe de cafea conțin boabe peaberry. De aceea, sortarea lor se face manual și este un proces destul de laborios.

Această grijă și migală transformă boabele peaberry într-o delicatesă favorită printre cunoscătorii din lumea întreagă…

… din care suntem mândri să facem parte!

De aceea, Pasha este mândru de noua achiziție din prăjitorie: bun venit, Segovia! Sperăm că lungul drum din Nicaragua nu te-a obosit prea tare și că ești gata să faci cunoștință cu fanii tăi din România!

Cine este Segovia?

Segovia este o cafea de specialitate originară din nordul țării din America Centrală.

Deși Nicaragua este cunoscută pentru cafelele sale excelente și este al 13-lea producător din lume, situația politică incertă, instabilitatea financiară și uraganele devastatoare au afectat producția și reputația cafelei din zonă.

Din fericire, fiind principalul export din Nicaragua, producătorii sunt dornici să recâștige reputația cafelelor din zonă investind serios în infrastructură și în bunele practici de cultură.

Nicaragua_Segovia

În Nicaragua există aproximativ 40.000 de fermieri de cafea – 80% dintre ei au ferme mici (mai puțin de 3 hectare) și cultivă plantele la altitudini între 800 și 1.900 de metri.

Datorită lipsei fondurilor, nu există investiții în pesticide. Consecința fericită? Toată cafeaua din zonă este organică

Perioada de recoltă este în octombrie-martie așa că Segovia ajunsă la noi este numai bună de savurat în toată splendoarea ei cu gust dulce de ciocolată cu lapte, miere și subtile arome florale.

Segovia_Pasha_Arome

Toate boabele de Segovia de la Pasha sunt peaberry premium așa că dacă vrei să vezi și să guști peaberry și să te convingi de fundația reputației sale, te invităm să dai o raită la noi pe site și să-ți comanzi noua descoperire!

Lasă un răspuns