Coffee Culture

Mandheling, o cafea crescută de un sat întreg din Indonezia

Bun venit, Indonezia! Fă-te comodă la noi în shop și în Coffee Station, pentru că vei rămâne ceva timp prin jur.

Da, toți oamenii te iubesc, iar cei care încă nu te-au cunoscut, de abia așteaptă să le facem cunoștință cu tine!

De ce ești tu așa de specială? Pentru că ocupi locul 3 în lume și produci unele dintre cele mai aromate tipuri de cafea. Hai să le povestim și celor interesați de ce te-am ales pe tine la Pasha Cafe.

 

Cafeaua Mandheling, un copil crescut de un sat întreg

Ce ne place nouă cel mai mult la povestea Indoneziei sunt resursele nemăsurabile, grație locuitorilor de pe insule. Oamenii fac poveștile să fie unice și deosebite. Datorită lor poveștile merg mai departe. 

Tocmai de aceea, am ales în magazinul nostru cafeaua Mandheling, o Arabica 100%, cultivată într-un colț nordic al insulei Sumatra, în înălțimile Muntelui Gayo, la 1400 m altitudine.

Aici, la Ferma Megah Bersiri, singurul univers al localnicilor este cafeaua. Știți vorba aceea africană: “E nevoie de un sat pentru a crește un copil”. Ei bine, copilul lor este cafeaua - singura activitate, singura sursă de venit. Localnicii pun toată experiența, dragostea și energia lor pentru a culege cele mai bune boabe de cafea. Iar noi te vom servi cu ea. 

Denumirea Mandheling este în strânsă legătură cu băștinașii din regiunea Sumatra, pentru că provine de la numele acestora, dar și de la metoda tradițională de procesare, Giling Basah. Prin această metodă de procesare boabele sunt decojite atunci când umiditatea ajunge la aproximativ 50%, majoritatea cafelelor procesandu-se la 10-12% umiditate. 

Sunt trei lucruri care fac din această cafea una specială:

  1. Umiditatea crescută.
  2. Altitudinea mare la care este cultivată.
  3. Apa din ocean care este folosită ca metodă de spălare.

Împreună, toate acestea oferă un profil unic de aromă – savoare intensă, note fine de ciocolată, cu accente pământii și picante, dar și o aciditate scăzută. 

Descoperă povestea în gustul cafelei Mandheling! O găsești în magazinul nostru, aici sau în Coffee Station, pentru a o degusta. Grăbește-te, va fi disponibilă doar două luni. 🙂

 

Indonezia, cafea cu corp, spirit și minte

Cafeaua din Indonezia nu este doar o simplă cafea, ci are corp, spirit și minte. De ce? Pentru că își cunoaște consumatorul și se pliază pe nevoile lui, în așa fel încât să ajungă nu numai la papilele lui gustative, ci și la inimă.

Indonezia produce în mare parte cafea Robusta, cu arome rustice și foarte puțină Arabica (15%). Cum a început istoria cafelei în Indonezia? Cu ajutorul olandezilor, care la începutul secolului al XIX-lea au adus primii arbori de cafea. Scopul lor era să oprească monopolul lumii arabe asupra culturii de cafea. Dacă la începuturi Indonezia era doar un test și încă o locație pe hartă, câțiva zeci de ani mai târziu, ajunge unul dintre cei mai importanți jucători pe piața cafelei de specialitate din întreaga lume. 

Ceea ce face Indonezia specială și un mediu prielnic culturii de cafea sunt insulele vulcanice, muntoase, cu un sol bogat, ideal pentru cultivare. Astfel, există insule care joacă un rol imens în cultura de cafea indoneziană: Sumatra, Sulawesi și Java. 

 

Sumatra, paradisul cafelei

Sumatra este a doua cea mai mare insulă din Indonezia, după Borneo, aici cultivându-se Robusta într-un procent de 75% și Arabica – 25%. Cafeaua are note de lemn, o textură puternică și o aciditate scăzută, iar aromele pornesc de la pământ, cedru, tonuri picante și ajung la fructele fermentate, cacao, ierburi și tutun. 

Plantațiile din Sumatra au apărut din 1888, iar în prezent sunt cel mai mare producător de cafea Robusta din Indonezia, reprezentând în jur de 75% din cantitatea totală de cafea a Indoneziei.

 

Sulawesi, locul unde apa din ocean este sfântă

Dintre toate insulele din Indonezia, aici se cultivă predominant arbori de cafea Arabica (95%). Datorită procesării intense, cafeaua dispune de arome de fructe, afine, nuci, în tonuri picante. Cafeaua are un gust intens, cu o aciditate scăzută și o textură densă. 

Sulawesi reprezintă doar 2% din recolta de cafea din Indonezia, cu o producție de aproximativ 7,7 mii de tone pe an. Robusta reprezintă doar 5%, fiind consumată pe teritoriul insulei de către localnici, mai degrabă decât exportată. 

Aici majoritatea producătorilor de cafea sunt micii fermieri, doar 5% din recoltă venind din partea producătorilor mari. 

Decorticarea prin spălare cu apă din ocean (metodă tradițională Giling Basah) este cea mai întâlnită, la fel ca în Sumatra. Acest aspect are legătură cu boabele de cafea, care oferă culoarea clasică indoneziană de verde închis a acestora. Cei mai mari cumpărători ai cafelei din Sulawesi sunt japonezii.

 

Java, acolo unde se adună poveștile

Insula este “casă” pentru cele mai vechi plantații din lume și una dintre cele mai importante surse de povești inspiraționale în lumea cafelei de specialitate.

Insula Java oferă puține profiluri de arome regionale, dar, în general, cafelele au un nivel scăzut de aciditate. Predomină notele de nuci sau de pământ și au o textură densă. 

Java are un nume important în istoria cafelei, încât doar pronunțând numele regiunii, calitatea cafelei crește semnificativ. Cu un gust predominant de nuci, boabele fine și curate ale Robustei javaneze sunt cele mai populare în prepararea espresso-ului.

Cea mai mare plantație de cafea este Robusta, însă se cultivă și Arabica, în proporție de 10%. Cafeaua ajunge la maturitate în etape diferite, ceea ce face ca recoltarea cafelei Robusta din Java să se prelungească pe o lungă perioadă a anului. Majoritatea plantațiilor sunt deținute de instituții guvernamentale (în partea estică a insulei) și private (în partea vestică), ceea ce transformă Java într-o oportunitate uriașă pe viitor. 

 

Dacă ți-a plăcut articolul nostru și l-ai găsit interesant, intră în povestea Pasha Cafe! Abonează-te la newsletter-ul nostru aici pentru a primi informații, noutăți și oferte super interesante despre lumea cafelei.

Hai și pe Instagram!

Lasă un răspuns