Toată lumea știe că Etiopia este considerată locul de naștere al cafelei. Spre deosebire de alte țări, cultura cafelei din Etiopia nu este o consecință a colonialismului, ea fiind prezentă în țară începând cu anul 850 al erei noastre și dezvoltându-se independent de intervențiile externe.
Există foarte puține plantații sau ferme de mari dimensiuni, majoritatea culturilor de cafea crescând în:
- regiuni de gardens (cafea crescută pe proprietăți particulare de mici dimensiuni)
- semi-forest (cafeaua crește sub bolta pădurii, iar terenul aparține unui fermier care folosește pământul și pentru alte culturi)
- forest (păduri protejate de guvernul etiopian și nu este permisă cultura generată artificial).
Peste 90% din cafeaua produsă în Etiopia provine de la cei peste 700.000 de mici producători, care nu folosesc substanțe chimice, iar biodiversitatea cafelei din această țară este unică în lume – pădurile din Etiopia fiind sursa cafelelor de specialitate ale viitorului.
FACTS
Producție anuală: 438.000 de tone.
Market share mondial: 4.6%.
Clasament mondial: locul 5.
Varietăți: heirloom.
Perioada de recoltă: noiembrie-februarie.
Caracteristici: cafele florale, cu note tropicale, aciditate citrică și corp echilibrat.
Cafeaua și viața în Etiopia
Tradițional femeia este cea care se ocupă de prepararea cafelei. Ea prăjește boabele verzi într-o tigaie și le macină într-un mojar. Cafeaua măcinată se pune într-un ibric din lut (jebena). Cafeaua se toarnă în cești micuțe, fără toartă și servită alături de floricele de porumb.
În limba locală, cuvântul pentru cafea este ”bunn” sau ”buna”. Originea cafelei este provincia Kaffa. De aceea, cuvântul pentru cafea este ”Kaffa bunn” sau cafea din Kaffa. De aceea, unii experți cred că termenul ”coffee bean” este o anglicizare a expresiei ”Kaffa bunn”.
Cafeaua este o parte atât de importantă a vieții de zi cu zi, încât ea apare în expresii idiomatice legate de relații, viață sau mâncare.
- Buna dabo naw – ”cafeaua este pâinea noastră”. Expresia dovedește rolul central al cafelei și ilustrează importanța acesteia ca sursă de venituri.
- Buna tetu – ”bea cafea”. Este un substitut colocvial pentru ”hai să socializăm”.
- ”nu am cu cine să beau cafea” – Cafeaua este un prilej ideal pentru conversații, bârfe și lucruri mai profunde. Dacă nu ai cu cine să bei cafea, înseamnă că nu prea ai prieteni apropiați.
- ”nu lăsa numele tău în centrul atenției la vremea cafelei” – Expresia înseamnă că trebuie să ai grijă de reputația ta și să eviți astfel a deveni un subiect de bârfă.
De ce este Yirgacheffe atât de specială?
Yirgacheffe provine dintr-o zonă foarte mică din Sidamo și este una dintre cele mai bune cafele etiopiene (noi spunem că cea mai bună). Cafelele de aici au note de citrice, o textură ușoară și dulceață echilibrată.
Ce separă Yirgacheffe este faptul că este o varietate de cafea heirloom. Denumirea este folosită numai în Etiopia și se referă la cafele care cresc liber și nu sunt rezultatul intervenției umane.
Ea crește natural, este 100% indigenă și printre cele mai vechi varietăți de cafea din Etiopia.
Yirga ce a poposit la Pasha este din ultima recoltă din regiune și a venit la noi așteptând să fie prăjită și împachetată frumos sau pregătită on the spot pentru clienții din cafeneaua noastră.
Aromă: ananas, piersică, cireșe, prune, zahăr de trestie.
Gust: aciditate lactică și malică, ananas, afine, piersică, prune, cireșe, zahăr de trestie.
Te așteptăm să faci cunoștință cu Yirga și, de ce nu, să o iei acasă și să o lași să își spună povestea.
Metode recomandate de preparare: Chemex, Moka Pot, espressor, presă franceză.