"Migrația și remitențele au contribuit la scăderea disponibilității forței de muncă, în special în sectorul agricol, acolo unde activitatea este deosebit de obositoare, iar unele zone plantate au fost abandonate, în special în Huehuetenango și Alta Verapaz. Costurile de producție au crescut cu 60% și puțini fermieri își pot permite forță de muncă specializată în a identifica și recolta doar cireșele roșii mature, ceea ce reduce calitatea generală."
Asociația Națională a Cafelei (ANACAFE) estimează că producția de cafea din Guatemala în 2023/24 va scădea la 3,43 milioane de saci de 60 de kilograme, ceea ce reprezintă o scădere de 1% față de estimările revizuite pentru 2022/23 și de 3% față de anul 2021/22. Se estimează că exporturile vor scădea într-un ritm și mai rapid, cu 6% în 2023/24.
Creșterea costurilor agricole și lipsa sezonieră a forței de muncă determină o reducere estimată a producției totale de cafea, a exporturilor și a suprafețelor plantate în Guatemala, al nouălea producător mondial de cafea în ceea ce privește volumul.
Aceste estimări sunt detaliate în cel mai recent raport al Serviciului pentru Agricultură Externă (FAS) al USDA privind sectorul cafelei din Guatemala, care, la fel ca multe sectoare de cafea la nivel național din America Latină, se confruntă cu lipsa forței de muncă și, în același timp, cu prețuri mai mari decât cele normale pentru îngrășăminte și alte costuri variabile.
Raportul susține în mod repetat că producția și chiar calitatea sunt afectate negativ de două forțe concurente: costuri de producție mai mari și mai puțini lucrători disponibili.
Mai mult decât atât…
Potrivit postării FAS din Guatemala, alte culturi mai profitabile elimină cafeaua în unele zone cheie de cultivare.
"O tendință actuală de diversificare a cafelei cu culturi precum banana, plantain (un soi de banane mai mari) și cacao în zonele de câmpie ar putea reduce, de asemenea, producția de cafea. Asociația Națională a Cafelei (ANACAFE) are în vedere introducerea unor soiuri de Robusta de înaltă calitate pentru astfel de zone", scrie în postare. "În plus, culturi mai profitabile, precum avocado, încep să înlocuiască cafeaua în zona Sololá, în jurul lacului Atitlan. Aceste culturi comerciale subvenționează adesea cultura de cafea la nivelul gospodăriilor."
În pofida acestor provocări, raportul remarcă activitatea desfășurată de Asociația Națională a Cafelei din Guatemala (Anacafe), precum și de ONG-uri internaționale, de mari cumpărători din sectorul privat și de alte persoane în vederea revitalizării sectorului cafelei din Guatemala prin noi plantații, diversificarea soiurilor, inițiative privind forța de muncă, asigurarea culturilor și alte activități benefice.
Statele Unite continuă să fie de departe principala destinație de export pentru cafelele guatemaleze, aducând aproximativ 1,5 milioane de saci în 2022/23, o creștere de 16% față de anul precedent.
Potrivit raportului FAS, "Guatemala a fost al nouălea cel mai mare exportator de cafea din lume în MY2021/2022, cafeaua reprezentând 25% din exporturile agroindustriale ale Guatemalei și al treilea cel mai important produs de export al țării".