Fără categorie

La Perla de Nicaragua – cafeaua dă tonul schimbării

La Perla este cea mai nouă cafea de specialitate poposită la noi direct din Nicaragua. Cu aroma de iasomie și iz fin de citrice se așează delicat în ceașcă și își dezvăluie încet istoria. Ne promite o plimbare de la boabe crescute și culese în ferme mici îngrijite cu drag și trudă de campesinos,  purtate apoi pe poteci înguste și în final ambalate de mâini dibace care adaugă în saci parte din cultura bogată și istoria zbuciumată a acestei țări.

Sorbim o gură și suntem în Nicaragua, pe malul lacului cu același nume. La nord e Honduras, locul de origine al aromatului Antares, la sud Costa Rica, de-o parte și de alta câte un ocean, Pacific și Atlantic. Lanțuri montane, văi adânci, precum și un lanț de 40 de vulcani, unii dintre ei încă activi, brăzdează cea mai mare țară din America Centrală. O treime din Nicaragua este acoperită de păduri, restul ni se intinde în față sub formă de delte, recif de corali, insule și lacuri.

Nicaragua este o țară bogată în resurse și cultură. Mestizos, populația cea mai numeroasă, rezultatul combinării populației indigene cu europenii colonizatori, trăiesc alături de alte alte grupuri ca ramas, mískitos și sumos. Este un mozaic cultural unde se vorbește spaniola, engleza, mayanga și moschito. 

Nicaragua este destinația ideală pentru călătorul iubitor de natură și aventură

Cafea de specialitate, dictatură, război civil și un uragan

Prima plantă de cafea a fost introdusă în Nicaragua în 1790 de către misionarii catolici. Din 1529 țara este colonie spaniolă, populația indigenă este în parte decimată, iar țara constant prăduită de pirați olandezi, francezi și britanici. Primele ferme de cafea cu scop comercial apar în Managua, capitala actuală a Nicaraguei.

Cafeaua devine treptat o parte foarte importantă în economia țării ajungând în prezent să constituie principalul export și principala sursă de venit pentru peste 400 mii de fermieri și familiile acestora.

Dar traseul de la primele ferme la cafeaua de specialitate oferită în prezent de Nicaragua este unul zbuciumat, profund marcat de schimbări politice și dezastre naturale.  

Din 1936 până în 1979 Nicaragua a avut la putere familia Somoza care cu susținere din partea Statelor Unite au instaurat un soi de dictatură. În această perioadă producția de cafea a crescut, dar s-a favorizat cantitatea în favoarea calității. Aproximativ 15% din totalul fermelor aparțineau familiei Somoza.

În 1937 Frontul Sandinist, partid politic socialist, l-a răsturnat pe președintele Anastasio Somoza DeBayle printr-o lovitură de stat. A urmat un război civil sângeros care a lăsat țara în ruină. Industria cafelei a suferit major. Țăranii deveniți soldați cu forța au pierit în număr foarte mare, numeroase ferme au fost distruse sau abandonate. Fermele Somoza au fost confiscate de către Sandiniști și au înființat ENCAFE (Nicaraguan Coffee Company) drept singurul cumpărător și vânzător de cafea din Nicaragua. Mai mult, embargo-ul SUA asupra importurilor din Nicaragua a lovit și mai tare industria cafelei.

În 1998 o nouă lovitură, uraganul Mitch a distrus mare parte din infrastructură și ferme. Acesteia i-a urmat criza cafelei din 1999-2003 și seceta din 2001. Băncile și fermele au încetat plata către lucrători, mii de fermieri au rămas fără sursă de venit și fără sursă de hrană. Sute de familii migrează către capitală unde locuiesc în condiții mizere în parcuri și de-a lungul drumurilor principale cerând ajutor social și servicii medicale.

Cafeaua dă tonul schimbării

După ani de revolte și negocieri, Uniunea Muncitorilor Rurali a reușit să obțină 3000 de loturi de pământ destinate cultivării cafelei pentru a fi oferite fermierilor rămași fără teren ( El Acuerdo de las Tunas ).

Dacă în trecut industria cafele din Nicaragua a fost modelată de factorii sociali și politici, în prezent pare a da tonul schimbării și devine motor al dezvoltării rurale.

Odată cu dezvoltarea relațiilor dintre cooperativele din Nicaragua și EFTA (European Fair Trade Association) precum și cu prăjitorii specializate din SUA, s-au dezvoltat noi cooperative orietate pe export care pun un accent deosebit pe tehnici de cultivare moderne, programe de control al calității și personal calificat.

CAFENICA, Asociația cooperativelor micilor proprietari din Nicaragua, formată din peste 80% dintre micii proprietari de ferme de cafea afiliate la practicile comerțului echitabil (Fair Trade), a fost fără îndoială un pas major înainte. Aceasta este folosită atât ca o platformă pentru dezvoltarea rurală prin ferme de cafea cu practici sustenabile și fair trade, cât și pentru a participa la târguri internaționale de profil.

Toate acestea au dus automat și la îmbunătățirea condițiilor de trai pentru muncitori, crearea de locuințe, programe educaționale, soluții de creditare, burse școlare dar și infrastructura necesară transportării cafelei.

Mai mult, dezvoltarea industriei cafelei are și un rol important în conservarea mediului. 95% din cafeaua produsă în Nicaragua este crescută la umbră printre arborii din păduri. Acest lucru contribuie la combaterea defrișărilor, alunecărilor de teren și a risipei de apă.

Gusturi și arome de Nicaragua

Elementele cheie sunt geografia, clima, solul fertil, practicile organice de cultivare și procesare și un pic din istoria acestei industrii greu încercate. Lipsa infrastructurii i-a forțat pe fermieri să rămână la metode tradiționale de cultivare, fără îngrășăminte sintetice.Cea mai mare producție de cafea vine din zona central nordică a țării, zonă montană cu sol vulcanic și fertil.

95% din cafeaua cultvată în Nicaragua este crescută la umbră în pădurea tropicală unde clima este favorabilă. Cireșele de cafea sunt culese manual în perioada octombrie – februarie și apoi sunt, în cele mai multe cazuri, decorticate prin spălare.

95% din cafeaua cultvată în Nicaragua este crescută la umbră în pădurea tropicală unde clima este favorabilă. Cireșele de cafea sunt culese manual în perioada octombrie – februarie și apoi sunt, în cele mai multe cazuri, decorticate prin spălare.

Cele mai importante zone de cultivare a cafelei sunt:

  • Nueva Segovia – aici se produc cele mai căutate și greu de găsit cafele din Nicaragua datorită aromelor florale unice. Specialitatea La Perla ne spune cu mândrie că provine chiar din acest loc, fiind crescută și culeasă la 1000m altitudine.
  • Matagalpa – bogată în sol vulcanic, această regiune produce cantități mari de cafea.
  • Jinotega – zonă cu climă și sol favorabile, se produc preponderent varietățile Caturra și Bourbon

O curiozitate a zonei sunt Boabele Elefant sau Maragogype/Maragogipe. Acestea sunt cele mai mari boabe de cafea de pe planetă, planta fiind la rândul ei mult mai mare decât arborele tipic de cafea. În ceea ce privește gustul acestor boabe mamut părerile sunt împărțite.

Perla Nicaraguei – boabe Peaberry

La Perla din Nicaragua ne-a cucerit cu istoria bogată pe care o cară cu ea, dar ne vorbește clar și despre aroma și gustul specifice cafelelor din Nicaragua. Gust complex, dar echilibrat, arome floral fructate cu note dulcege de caramel, citrice și aciditate de la medie la ridicată, toate aceste caracteristici fac din cafeaua din Nicaragua una extrem de plăcută și căutată.

La Perla este rezultatul a tot ce are Nicaragua mai bun de oferit cafelei: cultivare și procesare manuală cu deosebită grijă în ferme mici, arbori de cafea răsfățați cu sol vulcanic și umbra pădurii. 
Cumpără La Perla

Cafeaua de specialitate La Perla aduce în plus un gust untos și o consistență de miere, dar și unicitatea boabelor de cafea Peaberry. Boabele de cafea Peaberry sunt o mutație naturală a fructului de cafea unde doar unul dintre cei doi sâmburi este fertilizat rezultând într-o boabă de cafea sferică, ovală. Aproximativ 5-10% dintre boabele de cafea sunt boabe Peaberry.

Peaberry La Perla, Nicaragua

La Perla la Pasha

Nu putem ține doar pentru noi La Perla și te așteptăm cu drag la Coffee Station să o deguști în regim to go sau la terasă. O poți lua și pentru acasă direct din shop, doar să-ți alegi varianta de măcinare.

Terasa Pasha Cafe
Terasa Pasha, cu doi metri între mese pentru circulația aerului și a aromelor de cafea proaspăt prăjită.

Lasă un răspuns