General

Echilibrul perfect aciditate-dulceață-aromă: Kenya Ikinu

Când spui ”cafea” și ”Africa” automat gândul tău zboară spre Kenya.

Dar se dovedește că această conexiune instantă nu se bazează pe un adevăr 100% veridic: cafeaua a început să devină un export al țării africane abia din 1893 când misionarii francezi au introdus arborii de cafea în regiunea Mombasa.
Coloniștii englezi au fost cei care au accelerat importanța cafelei în economia din Kenya și au impulsionat exportul spre Europa.

Pasha_CafeaProaspatPrajita_KenyIkinu_1

După 1963, anul independenței țării africane, această expertiză a fost adoptată de producătorii locali și a rezultat în standardele înalte ce caracterizează cultura cafelei locale în prezent.

Deși relativ tânără (cel puțin comparativ cu vecina Etiopia) pe piața cafelei de specialitate, Kenya și-a construit o reputație redutabilă prin cunoscători și a cucerit cafegiii din lumea întreagă prin cafele cu note complexe de fructe, aciditate citrică și texturi bogate.

Kenya Ikinu

Un procentaj foarte mic de ferme de cafea din Kenya are dimensiuni de peste 15 hectare. Majoritatea producătorilor cultivă doar câteva hectare și s-au grupat în cooperative care preiau boabele de cafea de la mii de ferme.

Odată procesate, boabele de cafea sunt introduse într-un sistem de licitație care recompensează calitatea și motivează producătorii să păstreze standarde înalte de agricultură și calitate.

Pasha_CafeaProaspatPrajita_KenyIkinu_2

Fabrica Ikinu se află la doar 30 de kilometri de capitala Nairobi în districtul Kiambu și face parte din cooperativa Gititu: 5.171 de membri actvi, preponderent din tribul Kikuyu.

Zona se bucură de un climă răcoroasă și un sol vulcanic care rezultă în recolte bogate: doar zona

Kiambu este originea a peste 30% din producția națională a țării.

Și cum e Kenya Ikinu?

Cafeaua Pasha de luna aceasta a crescut adăpostită la 2.000 de metri deasupra nivelului mării, a fost recoltată în ianuarie 2018 și a fost prelucrată fully washed, urmată de un proces de dublă fermentație și uscare pe paturi africane.

Pasha_CafeaProaspatPrajita_KenyIkinu_3

Rezultatul climatului și solului vulcanic este o cafea cu gust de roșii coapte, coacăze și trestie de zahăr.

Cu o notă de 88 de puncte, Kenya Ikinu stă confortabil în compania cafelelor de specialitate: arome subtile și o ceașcă finală echilibrată.

Scorul a fost acordat pe baza a mai multor criterii: lipsa defectelor, dulceața distinctă și plăcută, aciditate subtilă, echilibru perfect între notele amare și dulci și arome bine dezvoltate.

Cum a ieșit Kenya Ikinu în urma sesiunilor de cupping? Noi spunem că FOARTE bine:

Pasha_11decembrie

Parfum: 8.5 | Aromă: 8.5 |Gust: 8.7 |Post-gust: 8.7 |Aciditate: 8.9 |Corp: 8.9 | Echilibru: 8.9| Dulceață: 8.9 |Uniformitate: 8.9 |Ceașcă curată: 8.9.

Vrei să descoperi ce gust au aceste 88 de puncte? Atunci te invităm în magazinul nostru online unde poți comanda Ikinu direct la tine acasă: proaspăt prăjită și măcinată conform preferințelor tale – promitem o călătorie de neuitat din confortul propriei cești!

Lasă un răspuns