General

De ce nu îmi iese un espresso bun?

De câteva săptămâni încerc să fac un espresso perfect acasă. Am încercat TOT: am schimbat espressorul, cafeaua, apa, am consultat hărțile astrologice – degeaba, planetele nu se aliniază și rezultatul nu se apropie de acea ceașcă perfectă la care visez non-stop.

Îți sună cunoscut? O cafea proastă nu este un tragedie dar poate face diferența dintre o zi începută cu lentile roz și una în care poți deveni oricând Incredibilul Hulk.

Pasha-de-ce-nu-imi-iese-cafeaua-6

Este greu să definești un espresso ne-bun: îi poate lipsi aroma, poate fi amar/acru/urât mirositor și poate fi lipsit de orice urmă de gust – pur și simplu nu e OK. Fiind un preparat atât de concentrat și de mic în dimensiune, orice pas incorect poate strica totul. De aceea, fiecare pas al preparării contează.


Depozitezi corect cafeaua?

Cafeaua nu este un produs perisabil dar este foarte delicată atunci când vine vorba de depozitare.

Fie că vorbim de cafea boabe sau cafea măcinată, condițiile de păstrare sunt identice.

Cafelei nu îi plac: temperatura ridicată, oxigenul, umezeala, aerul prea uscat și lumina.

În congelator: este OK să păstrezi cafeaua în congelator după expirarea datei de pe pachet dar ține minte – odată scoasă de acolo, ea se va deteriora mult mai rapid din cauza expunerii la temperaturi sub-zero.

În dulap: locul ideal de depozitare pentru cafea atât timp cât spațiul este uscat și răcoros. Păstrează boabele într-o cutie închisă etanș.

Pasha-de-ce-nu-imi-iese-cafeaua-1

În frigider: nu contează că punga este deschisă sau nu – cafeaua este poroasă și absoarbe toate mirosurile din frigider (mâncare, brânză, etc.). De asemenea, poate apărea condensul în interiorul pungii atunci când o scoți din frigider.

Aparatul tău este curat și bine îngrijit?

Deși espressoarele casnice au devenit aproape omniprezente în casele cafegiilor, ele nu sunt genul de obiect pe care îl cumperi și îl lași în plata Domnului să își facă treaba. Espressorul tău are nevoie de îngrijire și dragoste. Asigură-te că piesele interne nu sunt afectate de uleiul boabelor de cafea și că țevile sunt protejate de calcar. Curăță suprafețele cu apă călduță și detergent de vase și ai grijă la zațul de cafea rămas de la ultima extracție – curăță-l cu o pensulă specială.

Pasha-de-ce-nu-imi-iese-cafeaua-2

Ai ales ceașca potrivită?

Nu subestima importanța ceștilor pe care le folosești. La fel ca la vinuri contează forma, temperatura și materialul – ele influențează gustul și aromele finale. Nu prepara un espresso într-o ceașcă rece – va afecta negativ rezultatul final.

Pasha-de-ce-nu-imi-iese-cafeaua-3

O ceașcă de espresso trebuie să fie din porțelan și să satisfacă următoarele criterii:

  • Buza ceștii trebuie să fie mai subțire la margine pentru a permite aromelor și gustului să lucreze în armonie.
  • Diametrul ceștii trebuie să fie între 44 și 50 de milimetri.
  • Margini laterale de minim 6 centimetri, iar greutate totală de minim 113 grame.
  • Volumul total al ceștii trebuie să fie de 60 de mililitri.

Râșnița ta ce face?

Deși boabele de cafea își pot păstra prospețimea până la câteva zile după ce punga a fost deschisă (dacă aceasta este păstrată corespunzător), cafeaua măcinată își pierde aroma în câteva minute pe măsură ce rata de oxidare crește la contactul cu aerul. Cafeaua oxidată nu va face niciodată un espresso bun.

Pasha-de-ce-nu-imi-iese-cafeaua-4

Este foarte important să ai o râșniță lângă espressor. Vrei să pregătești cafeaua? Râșnești boabele corespunzător și ai un petit noir conform dorințelor tale.

Râșnița trebuie curățată regulat pentru a evita depunerile de uleioase. Ele pot deteriora lamele râșniței și provoca un miros rânced.

Ai setat corect?

Extracția cafelei la presiune ridicată este un proces sofisticat care implică atenție deosebită parametrilor. Chiar și un barista trebuie să fie atent la calibrarea perfectă. Stăpânirea acestor parametrii e mai mult un proces de încercări și se bazează și pe experiență.

Pasha-de-ce-nu-imi-iese-cafeaua-5

PROBLEMĂ: cafeaua este amară, astringentă și uscată cu un post-gust neplăcut / EXPLICAȚIE: cafeaua a fost supra-extrasă / SOLUȚIE: o măcinare mai grosieră.

PROBLEMĂ: cafeaua este acră și sărată / EXPLICAȚIE: cafeaua a fost sub-extrasă / SOLUȚIE: o măcinare mai fină.

Dacă ai întrebări legate de prepararea corectă a cafelei, ne poți contacta oricând pentru sfaturi sau ne poți face o vizită pe Strada Unirii 236 în Corbeanca.

Îți vom recomanda cea mai bună metodă de râșnire, îți prezentăm cele mai bune cafele de la noi (SPOILER ALERT: toate sunt CELE mai bune!) și nu ne vom opri până ce rezultatul final pe care îl pregătești acasă nu este cel la care visezi!

Lasă un răspuns