Coffee Culture

Cum te asiguri că bei o cafea proaspătă?

În general, nu orice etichetă vine la pachet cu garanția calității, însă, cu cât prăjitorul de cafea îți oferă mai multe detalii despre cafeaua pe care vrei să o achiziționezi, cu atât mai bine.

În momentul în care vrei să cumperi o cafea obișnuită din comerț, singurele informații pe care le vei găsi pe etichetă sunt în general legate de componența cafelei (calorii, glucide, lipide, etc) însă, cafeaua din comerț nu vine cu informații despre data prăjirii, zona geografică sau ferma unde a fost cultivată. În cele mai multe situații, aflăm doar informații despre țara de proveniență.

Cafeaua de specialitate este prin însăși definiția sa un punct de calitate determinat de o serie de factori atent examinați de organizații certificate cum ar fi Specialty Coffee Association (SCA).

Acestea evaluează calitatea cafelei prin printr-un protocol clar, transparent și riguros, clasificându-le după criterii organoleptice precise: miros, aromă, urmate de retrogust, aciditate, corp, uniformitate, echilibru, puritate, dulceață și impresie generală. Evaluările sunt efectuate de către degustători cu experiență, cunoscuți sub numele de „q-graders”, care sunt entități independente de fermieri sau traderi.

Consumul de cafea în România – o experiență din ce în ce mai populară

Dacă în urmă cu un deceniu, cafeaua de specialitate reprezenta 2,5% din piața totală, astăzi, această nișă a luat amploare în țara noastră, fiind un concept în plină expansiune, despre care știm că ocupă un procent de cca. 3% dintr-o piață de 517 milioane de euro, conform Euromonitor Internațional. Din ce în ce mai mulți oameni preferă cafeaua de specialitate și achiziționează cafea de la prăjitorii pentru că această experiență înseamnă, într-un fel, o călătorie în care sunt implicate toate simțurile. Cei mai mulți doresc să cunoască povestea cafelei, originea, modul de productie și prăjire, iar mai apoi să o aprecieze în ceașcă.

Cafea proaspăt prăjită: de ce este important?

Dacă vrei să te bucuri de o experiență excelentă, atât din punct de vedere al gustului, cât și al proprietăților, cuvântul de ordine este prospețimea. Pentru a te asigura că ai parte de cea mai bună cafea posibilă, ține cont de câteva sfaturi:

  • Verifică data prăjirii – la noi, vei găsi această informație pe eticheta din față a fiecărei pungi. Cafeaua îți oferă cele mai bogate arome, dacă o consumi în 6 saptămâni de la prăjire.
  • Cumpără cafea boabe și macin-o la tine acasă – aromele se păstrează mai bine în boabele întregi. Dacă ai posibilitatea de a-ți măcina acasă propria cafea, îți recomandăm să alegi această variantă. Totuși, dacă preferi prepararea la ibric, este necesară o măcinare foarte fină, care asigură infuzarea imediată, formarea caimacului și previne apariția acelor particule de cafea în suspensie. În acest caz, îți recomandăm să ne lasi pe noi să îți măcinăm cafeaua pentru a ne asigura că aceasta va decanta rapid și complet, permițându-ți să te bucuri de o experiență așa cum trebuie.
  • Fii atent la calitatea ambalajului – punga trebuie să fie ermetică și ferită de lumină. Tot în acest mod trebuie să o păstrezi și acasă pentru a te bucura de aromele unei cafele bune timp îndelungat.

Cafeaua Pasha este prăjită săptămânal, astfel îți putem asigura constant cafea proaspătă, ambalată în pungi cu autosigilare și valvă. În plus, fiecare origine este prăjită personalizat, pentru a-i maximiza potențialul. Tot ce trebuie să faci este să ne indici metoda ta preferată de preparare în momentul plasării comenzii și de restul ne ocupăm noi. Păstrează cafeaua în ambalajul său, într-un loc uscat și răcoros și asigură-te că scoți aerul afară de fiecare dată când o deschizi.

Măcinarea cafelei în funcție de metoda de preparare

Când vorbim despre măcinarea cafelei, 3 factori fac diferența și determină granulația potrivită: timpul de contact, rata de extracție și debitul. Cu cât este mai fină granulația, cu atât suprafața de contact a cafelei cu apa este mai mare, iar cu cât granulația este mai mare, cu atât suprafața de contact e mai mică.

  • Măcinarea foarte fină – este potrivită pentru cafeaua la ibric sau cafeaua turcească. În cazul acesta, măcinarea trebuie să fie asemănătoare zahărului pudră.
  • Măcinarea fină – este cel mai des întâlnit tip de măcinare potrivit pentru pepararea cafelei la espressor, aeropress sau moka pot, granulația sa fiind asemănătoare cu sarea de masă.
  • Măcinarea medie – se află la mijloc pe scara tipurilor de măcinare, având consistența nisipului. Este excelentă pentru prepararea la filtru, aeropress sau syphon.
  • Măcinarea mare – are o granulație mare asemănătoare cu cea a sării grunjoase sau a piperului strivit și este potrivită pentru cold brew, french press sau percolator.

Bucură-te de o cafea bună

Dacă îți place să îți macini acasă propria cafea, ai grijă să nu macini o cantitate mare, ci doar cât consumi în zilele imediat următoare și păstrează cafeaua râșnită într-un recipient special.

Citește aici mai multe despre tipurile de măcinare a cafelei la Pasha Cafe.

În final, nu uita: o cafea de specialitate provine dintr-un teritoriu trasabil. Fiecare ceașcă transmite un mesaj, pentru că, până la urmă, cafeaua de specialitate este deosebită datorită unor ingrediente prețioase: un lanț de producție transparent, accentul pus pe calitate și valori, oameni dedicați și pasionați și, mai ales, o comunitate în jurul căreia se formează povestea.

Dacă o vei consuma corespunzător, te asigurăm că vei regăsi acest mesaj într-o ceașcă cu multe proprietăți (aciditate, gust, corp) și o gamă foarte largă de arome (fructat, picant etc.) pe care te invităm să le descoperi.

Lasă un răspuns