Cum preparam cafeaua

Cum depozitez cafeaua de specialitate?

Dacă ești fan al cafelei de specialitate, un lucru pe care trebuie să-l știi este legat de modul optim de depozitare al acesteia. Cafeaua de origini, depozitată corect, creează o băutură cu aromă constantă în timp și cu un gust nealterat.

De aceea, este foarte important să cunoști cât de mult poți păstra boabele de cafea, dacă le poți congela și ce poți face cu ele odată ce au dobândit un gust stătut.

Cafea măcinată versus cafea boabe

Dacă îți dorești o ceașcă bună-bună, atunci păstrează cafeaua boabe. Boabele sunt efectiv create pentru a proteja calitatea cafelei. Odată ce ai transformat boabele prin măcinare, deja începe procesul de oxidare. Ideal este să macini cafeaua fix înainte de preparare – astfel vei obține o băutură mai dulce, mai vioaie – exact scopul unei cafele.

Pasha_Cum_Depozitam_Cafeaua_1

Unul dintre cei mai mari dușmani ai cafelei este umiditatea: după prăjire boabele de cafea au un grad de umiditate foarte mic. Dacă depozitezi necorespunzător cafeaua, atunci ele absorb umiditatea din aer și transformă măcinarea într-un proces dificil și neuniform care modifică gustul cafelei.

Contează data prăjirii?

Unii barristas recomandă 10 zile de la data prăjirii pentru cafeaua la filtru și presa franceză și 5-12 zile pentru espresso.

Pasha_Cum_Depozitam_Cafeaua_2

Noi credem în prospețimea cafelei, de aceea orice cafea de la Pasha Cafe nu depășește 10 zile de la data prăjirii atunci cand este expediată.

Care este termenul de expirare?

Secretul stă în ambalaj: în funcție de calitatea lui, cafeaua poate rămâne proaspătă mai mult timp sau poate dobândi rapid un gust metalic de stătut provocat de evaporarea uleiurilor aromatice din cafea în urma contactului cu oxigenul.

De asemenea, lumina nu se înțelege bine cu cafeaua: ea accelerează procesele de oxidare și râncezește uleiurile de suprafață.

Pasha_Cum_Depozitam_Cafeaua_3

Cele mai bune pungi pentru cafea sunt cele care au o valvă cu sens unic: ele permit eliminarea gazelor din ambalaj dar nu permit intrarea aerului. Așa tu te poți bucura de cafea proaspătă pentru 1-2 săptămâni înainte ca aceasta să devină mai puțin vioaie și să capete un gust stătut.

Dacă ce ai achiziționat a ajuns la tine într-o pungă de hârtie, poți alege să o muți într-o cutie etanș, pe care o vei depozita în dulapul de bucătărie, departe de lumină și la temperatura camerei.

A congela sau a nu congela?

Și nici la congelator nu este o idee bună. Cafeaua este oarecum ca pâinea. Dacă bagi o pungă de cafea în congelator, atunci când o decongelezi, ea nu va avea același gust ca atunci când ai cumpărat-o. Structura celulară a cafelei este poroasă și astfel absoarbe orice aromă din jur. Așa că dacă nu ești cumva un Rockefeller care are un congelator plin de cafea, șansele sunt că boabele tale vor prinde un surprinzător gust de carne, legume și orice altceva îți mai populează congelatorul. Nu credem că îți dorești asta…

Pasha_Cum_Depozitam_Cafeaua_4

Dacă vrei musai să depozitezi cafeaua în congelator, atunci asigură-te că ambalajul este sigilat. Când ești gata să o bei, va trebui să lași boabele să se decongeleze la temperatura camerei. Poate ai noroc și ai reușit să păstrezi aromele proaspete dar tocmai ai transformat un proces simplu în ceva inutil de laborios… deci nu recomandăm!

Nu arunca boabele cu gust stătut

Dacă nu ai reușit să consumi toată cafeaua pe care ai cumpărat-o și aceasta a căptat un aer stătut, nu o arunca! Mai poți face ceva cu ea: cold brew.

Nu te lăsa înșelat de aparențe: cold brew pare inofensiv la prima vedere dar în esență este concentrat de cafea așa că a se consuma cu măsură.

Pentru 5 căni de cold brew avem nevoie de 350 de grame de cafea măcinată grunjos. Cafeaua se pune într-un borcan mare, se adaugă treptat 7 căni de apă rece. Se amestecă ușor până ce cafeaua este bine umezită. Acoperiți recipientul cu tifon. Lăsați la temperatura camerei pentru 15 ore.

Pasha_Cum_Depozitam_Cafeaua_5

Luați tifonul și căptușiți o sită fină deasupra unei carafe. Turnați cafeaua prin sită. Nu amestecați. Clătiți borcanul inițial și puneți-l deoparte. Aruncați tifonul cu zaț.

Plasați un filtru de cafea în aceeași sită și așezați-o deasupra borcanului. Filtrați cafeaua prin sită în borcan. Nu amestecați pentru că riscați să obțineți un lichid opac. Acoperiți și dați la rece. Cold brew rezistă și 2 săptămâni la frigider.

Pentru consum: o parte concentrat de cafea cu una/două părți lapte/apă.

În concluzie: cumpără cantități mici de cafea prospăt prăjită, depozitează-le în recipiente etanș la temperatura camerei ȘI partea cea mai faină: bucură-te de cafea – ea nu te va aștepta!

Lasă un răspuns