Cum preparam cafeaua

Ce îl macină pe un cafegiu?

Dacă aruncăm o privire rapidă la toate metodele de preparare, privirile ne sunt furate de echipamente din inox cu butoane care de care mai high-tech sau de recipiente aparent SF și manuale ce explică în detaliu cum putem extrage un shot perfect de fiecare dată.

Însă, din proprie experiență, noi vă spunem că primul factor care influențează licoarea din cană este modul în care cafeaua a fost măcinată. Dacă acest prim pas nu este bine făcut, atunci nici restul procesului nu se va desfășura conform așteptărilor.

Pasha_Cafe_Rasnire

De aceea, la Pasha Café îți oferim 5 opțiuni de măcinare pentru fiecare cafea de specialitate: boabe, ibric, espresso, filtru și presă franceză.

În articolul de astăzi vom vorbi despre diferitele aparate destinate măcinării cafelei și care este cel mai bun mod de a măcina cafeaua în funcție de modul de preparare pe care îl preferi.

Cum îmi aleg râșnița?

Râșnițele pe bază de lame sunt cele mai des întâlnite și macină atât timp cât ții apăsat butonul.

Pasha_Cafe_RasnitaLame

Poți fi incredibil de exact în cronometrarea rășnitului și a gradului de finețe, dar îți va fi greu să creezi aceeași textură de fiecare dată mai ales dacă nu pui aceeași cantitate de cafea. Râșnița pe bază de lame încălzește foarte tare cafeaua și astfel aromele încep să se evapore înainte de a te apuca de preparat. De asemenea, cafeaua măcinată cu ajutorul lamelor va lăsa un reziduu inevitabil pe fundul ceștii.

Râșnițele pe bază de ”ghimpi” permit un proces de râșnire mai uniform și rezultă în extracții mult mai echilibrate.

Pasha_Cafe_RasnitaGhimpi

Acest tip de râșnițe nu este neapărat mai scump, mai ales dacă alegi o variantă manuală – ideală pentru cantitățile necesare cafelei noastre celei de toate zilele. Trebuie doar să ții minte că dacă vrei o măcinare mai grunjoasă, râșnirea va dura mai puțin, iar pentru o cafea fină-fină, procesul va dura puțin mai mult.

Cum trebuie să râșnesc cafeaua?

Modul de râșnire al cafelei este determinat de modul în care o vei și prepara.

Cafea la ibric: cunoscută și drept cafea turcească, cafeaua la ibric are nevoie de o textură foarte fină –   aproape pudră, pentru a extrage cât mai bine gustul în procesul de preparare și pentru a infuza cafeaua astfel încât zațul să coboare imediat pe fundul ceștii. Majoritatea râșnițelor nu au capacitatea de a măcina atât de fin cafeaua boabe. De aceea, îți recomandăm o râșniță manuală – necesită mai multă răbdare și forță fizică dar rezultatul merită din plin!

PashaCafe_Rasnire_Ibric

Espressor: prepararea unui espresso perfect nu permite niciun pas greșit. De aceea, cafeaua trebuie râșnită fin (nu la fel de fin ca la ibric) pentru a permite un extragerea unui shot perfect echilibrat.

PashaCafe_RasnireI_Espresso

Cafeaua la filtru: cafeaua trebuie râșnită mediu – nici prea-prea, nici foarte-foarte (este o știință exactă!). Acest tip de râșnire creează o cafea perfectă pentru filtru și majoritatea tipurilor de preparare prin proces de filtrare.

PashaCafe_Rasnire_Filtru

Presa franceză: în absența unui sistem de filtrare, apa are nevoie de timp pentru a pătrunde în structura celulară a boabelor. De aceea, ele trebuie măcinate mai grunjos, permițând astfel dizolvarea elementelor solubile cu gust bun și evitarea gustului amar neplăcut.

PashaCafe_RasnireI_Presa_Presa_Franceza

Și eu? Eu cu ce râșnesc?

Acum tu ai două variante: fie comanzi cafea boabe și o râșnești fix în funcție de modul de preparare sau Pasha te poate ajuta cu o livrare made to measure a cafelei tale. Tu trebuie doar să ne spui ce tip îți trebuie și noi ți-o trimitem proaspăt râșnită! La râșnire înainte!

Sursă: Coffee Obsession, Annete Moldvaer.

Lasă un răspuns