Fără categorie

Descoperă o cafea din Brazilia – varietate și gust de ciocolată

cafea specialitate brazilia

Câștigă un șorț de cafegiu și cafea pentru o lună

Carnavalul de la Rio, plaje însorite, favellas, ritmuri amețitoare de samba și peisaje incredibile au pus Brazilia în topul listei de țări pe care ne dorim să le vizităm. În plus, Brazilia este cunoscută pentru culturile de cafea , iar o excursie la una dintre nenumăratele ferme este o experiență de neratat.

Din păcate nu putem încă pleca, dar am găsit o soluție să gustăm un pic de Brazilia în fiecare zi și te luăm cu noi. Ba chiar ți-am pregătit și o surpriză, tot din Brazilia. Îți spunem la finalul articolului despre ce e vorba, dar până atunci…

Hai cu noi, nu ai nevoie de pașaport, bilet de avion sau concediu, nici nu trebuie să ieși din casă. Ia lângă tine o ceașcă de San Rafael, Bruzzi Espresso sau Răsfăț la ibric, inspiră adânc aroma cafelei și citește în continuare:

Imaginează-ți că te-ai trezit la o fermă tipic braziliană, datând de pe la 1800, pe o plantație de cafea din Minas Gerais. Juan îți aduce micul dejun și te invită să faci o plimbare călare printre arborii de cafea. Ți se promite o poveste detaliată despre tot ce ține de lumea fascinantă a cafelei în Brazilia.

Cafeaua în Brazilia

Brazilia este a cincea cea mai mare țară din lume, lider mondial la producția de cafea, ocupând aproape o treime din producția mondială. Fermele de cafea, undeva peste 220 000, ocupă în jur de 27000 km2 și asigură aproximativ 8 milioane de locuri de muncă.

Motivele pentru care Brazilia este principalul exportator de cafea sunt variate: prețul scăzut al terenurilor, forță de muncă ieftină, climă și relief favorabile.

Cafeaua nu este o plantă nativă în Brazilia, ea a fost introdusă în secolul 18, dar abia în secolul următor a trecut de la consumul domestic la producție pentru export. Dar spre deosebire de celelate țări de origine, împreună cu Etiopia, Brazilia rămâne în top drept una dintre cele mai mari consumatoare de cafea.

O alegere conștientă

O cafea din Brazilia nu este greu de găsit, de fapt, o poți găsi cam peste tot, dar este foarte important să o procuri de la un vânzător care îți poate indica zona de producție și eventual ferma. Acest lucru este important din două motive: protejarea muncitorilor și calitatea cafelei.

Chiar dacă tot procesul de producere al cafelei în Brazilia este foarte avansat ca practici și tehnologii, mai ales în fermele mari, există și cazuri izolate de ferme unde muncitorii sunt ținuți în condiții mai puțin decât ideale și pe salarii foarte mici. Mai mult, nu toată cafeaua având Brazilia ca origine este cafea de specialitate.

Astfel această industrie este intens reglementată de o serie de asociații și consilii, printre cele mai importante fiind Brazilian Coffee Industry Association (ABIC) și Brazil Specialty Coffee Association (BSCA)

Cafea din Brazilia – gust și aromă

Cuvântul de ordine este diversitate. Cu 14 regiuni principale unde se produce cafea, boabele din Brazilia sunt foarte variate. De aceea acestea sunt folosite în principal pentru a crea blend-uri, în special pentru espresso.

Brazilia produce atât cafea Arabica (70%-80%) cât și Robusta. Altitudinile relativ mici la care este cafeaua cultivată aici (400-1600m) împreună cu metoda naturală de curățare și uscare, dau un gust dulceag, cu aciditate scăzută și aromă de ciocolată, caramel și alune.

Există și câteva ferme care cultivă cafea la altitudini mai mari, specialități care au o aciditate mai crescută și arome fructate. Aceste specialități sunt de regulă premiate la concursuri. Una dintre aceste zone de cultivare se află în sudul regiunii Minas Gerais, locul de origine al specialității San Rafael pe care o găsești la noi în shop.

Cum prepari o cafea din Brazilia +Detalii concurs

Răspunsul este: cum îți place ție! Deși cafeaua din Brazilia este cunoscută ca fiind extrem de bună făcută espresso, merge brici și la ibric atunci când este măcinată corespunzător.

Uite care sunt secretele noastre de preparare la ibric:

Acum e rândul tău! Arată-ne într-un scurt video cum îți prepari cafeaua sau care este secretul tău pentru o cafea delicioasă acasă și poți câștiga un șorț de cafegiu, șorț confecționat manual din sac de cafea, sau o pungă de San Rafael/Răsfăț la ibric de 600g.

Încarcă video-ul tău într-un comentariu la postarea de pe facebook (o accesezi făcând click aici), iar pe 15 Mai, prietenul nostru Marius Tudosiei, băcanul modern de la Băcănia Veche, va alege doi câștigători:

Premiul 1: un șorț de cafegiu Cafes do Brasil

Premiul 2: o pungă de cafea de 600g specialitate din Brazilia la alegere dintre San Rafael (îți alegi tu tipul de măcinare), Bruzzi Espresso sau Răsfăț la Ibric

Lasă un răspuns