Cu o ceașcă aburindă de cafea Marcala plecăm să explorăm una dintre țările Americii Centrale. De data aceasta nu ne oprim în populara Brazilia ci descoperim un loc mai puțin cunoscut dar extrem de ofertant atât în atracții cât și cafelele produse aici.
Honduras este a doua țară ca mărime din America Centrală și este fără îndoială o destinație fantastică pentru orice tip de călător. De la cei pasionați de istorie la amatorii de scuba diving, exploratorii urbani sau călătorii gurmanzi și mai ales iubitorii cafelei de specialitate, Honduras are ceva pentri fiecare:
- cel mai bine conservat oraș Mayaș se află la Copan. În 1980 a intrat pe lista de obiective UNESCO World Heritage Sites ca cel mai important sit al culturii Mayașe.
- a doua cea mai mare rezervație de corali din lume. Honduras se traduce în spaniolă drept mari adâncuri, nume ce face referire la apele adânci de-a lungul coastei. În traducere liberă este un paradis cu plaje exotice pentru amatorii de relaxare la soare și pasionații de snorkeling și scufundări.
- al doilea cel mai periculos aeroport din lume se află în Honduras la Tegucigalpa (una dintre cele două! capitale ale țării împreună cu Comayaguela). Aici relieful montan și pista extrem de scurtă fac aterizarea o experiență aparte pentru cei amatori de adrenalină.
- cel mai vechi ceas din lume se află la catedrala din Comayagua (datează din anul 1100)
- 90% din populație sunt mestizo: un mix între populația nativă și colonizatorii europeni
- aici trăiesc 110 specii de mamifere dintre care peste jumătate sunt lilieci
- cafeaua este al doilea bun exportat după banane (Honduras a fost numită și Banana Republic)

Cultivarea cafelei în Honduras
Honduras exportă 89% din cafeaua cultivată, totuși asta înseamnă doar 4% din totalul mondial și astfel se află pe locul șapte în lume la producția de cafea. Cafeaua este cultivată în ferme independente dintre care 90% sunt ferme mici deținute de familii care nu se întind pe mai mult de două hectare fiecare. În prezent în Honduras sunt aproximativ 110 mii de fermieri în industria cafelei care susține în jur de un milion de joburi.
Honduras se află la granița cu Nicaragua, El Salvador și Guatemala, toate surse de origine excelente pentru cafele de specialitate. Spre deosebire de țările vecine, Honduras nu se bucură de sol vulcanic atât de benefic cultivării cafelei, dar lanțul montan care străbate țara central (aprox 75% este peisaj montan) asigură un mediu propice dezvoltării boabelor Strictly High Grown. Acestea sunt boabe de cafea care cresc la peste 1200m altitudine și care datorită temperaturilor mai scăzute au o dezvoltare mai lentă cu o absorbție îndelungată a nutrienților și implicit oferă arome mai intense foarte căutate.

Varietățile de cafea cultivate aici sunt din familia Arabica: Bourbon, Typica, Cattura, Catuai, Pacas.
Află care sunt diferențele dintre Arabica și Robusta în Cafea Arabica vs Robusta – Coffee Culture
Datorită terenului montan și a infrastructurii care abia în ultimii ani a început să se dezvolte, cafeaua este cultivată prin metode tradiționale și culeasă manual ceea ce asigură că doar fructele coapte ajung în ceașcă.
Toți acești factori contribuie la gustul și aromele specifice cafelelor din Honduras. Deși aromele și notele pot varia de la fructate (citrice, fructe de pădure, piersici etc) la cele florale, gustul este aproape mereu dulceag, fin cu iz de ciocolată și caramel. Sunt cafele echilibrate, delicate care merg consumate în orice parte a zilei și aproape în orice combinație (băuturi cu lapte/frișcă sau simple).
Cafeaua în Honduras – scurt istoric
Cafeaua a intrat în Honduras la începutul secolului 19 dar parcursul său către o piață înfloritoare pentru export a fost unul sinuos. Deși Honduras se bucură de climă propice pentru boabe de calitate, lipsa infrastructurii, sărăcia extremă cu care se confruntă țara și cataclisme naturale devastatoare au pus piedici în dezvoltarea industriei cafelei de specialitate. Astfel pentru mult timp cafeaua din Honduras a fost considerată inferioară celei din țările vecine.
În 1949 lucrurile încep să se schimbe când noul lider ales investește în infrastructură și pune la punct programe guvernamentale menite să susțină industria cafelei. După banane, cafeaua devine unul dintre principalele bunuri pentru export. Din păcate în 1998 Uraganul Mitch distruge 4/5 din recolta de cafea din acel an, iar fermierii preferă să facă contrabandă cu cafea în guatemala unde să o vândă la prețuri mai mari. Ce se vinde drept cafea din Honduras sunt boabe de calitate mai slabă folosită predominant în blenduri.
Citește și Cafea Blend vs Single Origin – experiență vs consistență
La începutul anilor 2000 taxe guvernamentale pe exportul de cafea împreună cu programe focusate de educație și susținere financiară, investiții în infrastructură și dezvoltarea pieței cafelei de specialitate a dus la dezvoltarea industriei și încet restabilirea renumei cafelelor din Honduras și recunoașterea calității acestora. În plus Institutul de cafea din Honduras (IHCAFE) a ajutat cu promovarea externă a cafelelor de specialitate oferind asistență tehnică și instruire fermierilor.

În 2004 este înființată prina Școală Națională de Cupping iar un an mai târziu parcitică la programele Cup of Excellence. În 2012 Honduras este invitată la Special Coffees Asociation of America ca producătorul anului.
Cafea din Honduras- regiuni de cultivare
- El Paraiso (1100-1400m alt) – aici se cultivă cafele premiate cu un gust echilibrat și arome dulci floral fructate.
- Agalta (1100-1400m alt) – o zonă mai umedă și caldă care oferă cafele cu arome dulci fructate și baza de ciocolată.
- Montecillos (1200-1600m alt) – altitudinea mai ridicată și prin urmare temperaturile mai scăzute duc la o coacere mai încetinită a fructului de cafea și astfel la arome mai intense dar care păstrează dulceața specifică cafelelor din Honduras.
- Comayagua (1100-1400m alt) – regiunea în care se află una dintre cele două capitale produce cafele cu aciditate scăzută, gust dulceag și arome fructate de citrice.
- Opalaca (1100-1600m alt) – cafelele cultivate aici au printre cele mai complexe note dintre cafelele hondurene și includ arome de fructe de pădure.
- Copan (1000-1500m alt) – cafele cu gust echilibrat, de ciocolată și caramel precum și arome fine de citrice.
Un strop de Honduras la Pasha Cafe
Marcala ne-a deschis drumul către bogăția Hondurasului. Este un exemplu perfect al cafelelor de specialitate din această sursă de origine cu ale sale arome fructate și gust de ciocolată neagră. Este o cafea care nu se lasă descoperită de la prima gură, pare lejeră, delicată, dar apoi gustul se conturează și crește în intensitate, te vrăjește și te cucerește fără șanse de scăpare. Iei prima gură și zici că e light apoi te lovește și te trezește.
Încearcă și tu:

Aroma de piersici, citrice.
Gust ciocolată neagră și alune, intensitate medie.
Decorticare: Spălare
Prajire MEDIE (3 din 7)
Luna aceasta Marcala este cafeaua vedetă în Coffee Station:
