Coffee Culture

Cafea Blend vs Single Origin – experiență vs consistență

Cafelele pe care le cumpărăm se împart, ca sursă de origine a boabelor, în două categorii blend sau single origin. În acest articol din seria Coffee Culture îți povestim totul despre cele două pentru că o cafea bună are la bază o alegere informată.

Din capul locului prima întrebare este care e cea mai cea dintre cele două și ce ar trebui să alegi. Răspunsul este că depinde de ceea ce îți dorești de la ceașca ta zilnică de cafea. Astfel că cel mai bine îți povestim despre ce este fiecare, în ce constau diferențele și la ce să te aștepți de la fiecare tip de cafea.

Cafea single origin sau din sursă unică indică faptul că boabele de cafea provin dintr-o singură sursă fie ea regiune sau fermă. De exemplu cafeaua Manos de Mujer BIO este cultivată în cooperativa Acodihue, provincia Huehuetenango, Guatemala, Marcala este cultivată în regiunea Copan, Honduras, iar Mandheling provine din nordul insulei Sumatra, Indonezia.

Cafelele blend sunt compuse din boabe care provin din diferite culturi fie ele regionale (cum ar fi mai multe ferme din aceeași țară) sau internaționale (boabe din Indonezia, Etiopia etc).

La origine toată cafeaua consumată până în secolul 16 era single origin, dar odată cu răspândirea cultivării acesteia și dezvoltarea comerțului cu cafea blendurile au devenit o modalitate mai practică din punct de vedere economic. Astfel se putea asigura un flux predictibil de cafea și o consistență a gustului.

Blendurile sau amestecurile de boabe sunt create din diferite motive. În unele cazuri blendurile sunt create pentru a oferi arome unice prin combinarea mai multor boabe cu profile diferite sau pentru a corecta gustul mai puțin dezirabil al unui soi cu unul mai aromat. În alte cazuri este o chestiune de a asigura o constanță în cantitatea exportată astfel că în loc de a vinde loturi foarte mici din cafele diferite, unii producători strâng cantități mai reduse de la ferme mai mici și creează blenduri cu acestea.

Fun fact: primul blend a fost Mocha – Java, o combinație dintre o cafea intensă, cu aciditatate ridicată din Yemen și o cafea cu gust remanent de ciocolată din Java, Indonezia.

După cel de-al doilea război mondial rezervele de cafea de calitate erau foarte limitate. Astfel prăjitorii de cafea combinau boabe de cafea Robusta din Africa de o calitate mai slabă cu boabe din Brazilia într-un blend special pentru espresso. Astfel rezulta o băutură intensă care dădea impresia de aciditate crescută și masca gustul boabelor de o calitate inferioară.

Single origin vs blend – ofertă și consum

Cafelele blend sunt cele mai vândute și consumate cafele de pe glob. Acest fapt se datorează atât prețului mult mai scăzut al blendurilor față de single origin și a disponibilității la cumpărare (cea mai mare majoritate a cafelelor vândute în supermarketuri sunt blenduri). Pentru că sunt amestecuri de mai multe boabe și culturi, blendurile au o constanță pe piață și cantitatea acestora nu variază de la un an la altul.

Cafelele single origin se vând în loturi mult mai mici decât blendurile și sunt disponibile doar în anumite perioade ale anului atunci când are loc recoltarea. Mult mai puțin prezente în hipermarketuri, cafelele single origin se găsesc de regulă în cafenele care oferă cafea de specialitate.

Single origin vs blend – gust și arome

La această categorie se dă lupta între cele două de care e mai bună. Ce-i drept și noi suntem subiectivi, la Pasha ne mândrim cu cafele de specialitate single origin și nu am renunța cu ușurință la ele în favoarea unui blend, dar asta nu înseamnă că blendurile sunt de ignorat. Ba din contră, există un public dedicat acestora și pe bună dreptate.

Atunci când sunt create bine, cu scopul de a combina ingenios aromele diferitelor boabe, rezultă băuturi echilibrate, cu gust delicat și arome ciocolătoase. Blendurile sunt de regulă prăjite mai intens ceea ce potențează din aromele de nuci, alune și cacao. Bineînțeles, la polul opus există blenduri create mai puțin inspirat care oferă arome banale și un gust nu tocmai dezirabil.

Ceea ce lipsește blendurilor în comparație cu single origin sunt aromele intense, complexe și pe alocuri clar definite.

Blendurile excelează ca espresso și în băuturile cu lapte, cremă sau frișcă.

Un avantaj al blendurilor este consistența gustului tocmai pentru că sunt create prin combinarea mai multor tipuri de boabe. Cafelele single origin pot varia în gust de la un lot la altul în funcție de condițiile meteo din anul respectiv.

Dacă blendurile se adresează consumatorului clasic, care dorește mereu același gust al ceștii de cafea, cafelele single origin se adresează celor care doresc să experimenteze gusturi și arome noi. Aceste cafele au gusturi și arome specifice zonei de cultivare, aromele sunt mult mai intense și pregnante, aciditatea este mai pronunțată. De cele mai multe ori aceste cafele sunt prăjite mediu tocmai pentru a conserva intensitatea aromelor.

Marcala are aromă de piersici, citrice și gust de ciocolată neagră și alune

Cafelele single origin vin la pachet cu povestea zonei unde sunt cultivate și a oamenilor dedicați care îngrijesc arborii de cafea. De cele mai multe ori provin din ferme mici deținute de familii care folosesc metode tradiționale de cultivare și procesare.

De exemplu Manos de Mujer este o cafea cultivată de către femei indigene Nawal Nan rămase văduve sau singure și care își crează un venit stabil constant prin cultivarea cafelei.

Fermă de cafea din Guatemala

Tu ce alegi

Alegi ceea ce îți dorești de la ceașca ta de cafea. Dacă îți dorești să te bucuri de fiecare dată de același gust atunci blendurile sunt pentru tine. Ai totuși în vedere să alegi un blend bun care garantează calitatea.

Dacă în schimb vrei să testezi arome exotice, să fii surprins de arome noi și să știi originea cafelei pe care o bei, single origin este cea mai bună alegere pentru tine.

Dacă vrei să testezi diferite arome și gusturi ale cafelei de specialitate, noi îți recomandăm Curcubeu de arome,  un trio de cafele de specialitate alese pentru tine de către prăjitor. Pachetul vine în varianta de trei pungi de 200g sau 3*400g de cafea de specailitate proaspăt prăjită din origine unică fiecare. Tot ce trebuie să faci este să alegi tipul de măcinare pentru metoda de preparare preferată (boabe, ibric, french press, espresso, filtru), iar noi îți pregătim combinația de arome.

Articole Similare

Lasă un răspuns