General

Cafe con Manos de Mujer: descoperă povestea din spatele primei cafele guatemaleze de la Pasha!

În Guatemala, o țară cu un trecut destul de tumultuos și violent, femeile au descoperit o soluție pentru a deveni independente și pentru a-și susține comunitățile locale: cafeaua.

Guatemala-Huehuetenango1

Guatemala a trecut printr-un război civil ce a durat aproape 40 de ani. Aproape 1.5 milioane de refugiați au fugit în SUA și mii de bărbați au murit în timpul conflictului. De aceea, foarte multe femei din această țară au nevoie de surse independente de venit care să le ridice deasupra limitei subzistenţei.

De ce cafea?

UNESCO estimează că 31% din femeile din Guatemala sunt analfabete și mai dispuse să se angajeze în slujbe cu venit minim. Permițând femeilor să participe mai activ în producția agricolă le oferă avantaje atât acestora, cât și economiei naționale. Femeile sunt o resursă valoroasă și ajutându-le să devină antreprenoare, impactul asupra dezvoltării comunității și reducerii ratei de sărăcie din zonele rurale va fi imens.

Cafe con Manos de Mujer înseamnă, într-o traducere liberă, ”cafea crescută de mâinile femeilor” și este un proiect de antreprenoriat ce constă în sesiuni de training și micro-împrumuturi pentru stimularea producției locale de cafea din zonă sub atenta supraveghere și implicare a localnicelor. Astfel acestea sunt responsabile cu tot procesul legat de cafea: de la recoltă și până în momentul în care cafeaua pleacă peste mări și țări.

Poveste Sebastianei

Sebastiana, membră a cooperativei responsabile cu Manos de Mujer: „Ne-au învățat cum să plantăm puieții și cum trebuie mereu să aducem îmbunătățiri. Tradițional noi doar plantam semințele dar trainerii ne-au învățat o tehnică mai bună. Cum să folosim terase, cum să facem compost, cum să creștem la umbră și cum să culegem fructele roșii. Este foarte multă muncă dar trebuie să creștem prețul cafelei prin calitatea acesteia. Am 5 copii și îi învăț munca asta astfel încât și ei să aibă un venit.”

CMM-4

Pentru a sărbători acest spirit antreprenorial, Pasha îți pune la dispoziție pentru un timp limitat cafeaua de specialitate crescută de femeile cu viziune din Guatemala.

Cu arome de cireșe, cereale coapte și ciocolată neagră și gust cremos și îndrăzneț, Cafe con Manos de Mujer te cucerește atât cu savoarea sa inconfundabilă, cât și cu povestea ispirațională din spatele fiecărei cești de cafea.

Fii atent la etichetă!

Cât timp te bucuri de notele cafelei, te invităm să descoperi și eticheta pachetului în care aceasta a venit: fiecare culoare simbolizează ceva în conceptul mayașilor (strămoșii populației guatemale din prezent) și reprezintă o bucată importantă a concepției lor despre lume.

  • Roșu reprezintă estul și zeii Ix Noh Uc, Ox Tocoy-moo, Ox Pauah Ek și Ah Miz. Estul era cea mai importantă direcție, fiind mereu punctul central al oricărei hărți și direcția sacră a mayașilor (doar de aici răsărea soarele).
  • Albul reprezenta nordul și zeii Batun, Ah Puch, Balam-na și Ake. Nordul era cunoscut drept granița raiului pentru că de aici veneau vânturile răcoroase ale iernii și este direcția înspre care arată Steaua Nordului (punctul în jurul căruia de învârte cerul).
  • Untitled-2
  • Negru era culoarea vestului și a zeilor Iban, Ah Chab și Ah Tucuch. Vestul era considerat locul în care soarele murea în fiecare zi.
  • Galbenul reprezenta sudul și zeii Ah Yamas, Ah Puc, Cauich și Ah Couoh. Sudul era considerat mâna dreaptă a soarelui.
  • Dar, de departe cea mai importantă culoare pentru mayași era albastru maya, considerat culoare sacră: una dintre cele mai impresionante inovații din America Centrală și de Sud. Cunoscută doar de mayași, această culoare este practic indestructibilă: rezistentă la timp, vreme, acizi și solvenți chimici.

Dacă vrei să descoperi gustul Guatemalei și să susții o cauză nobilă, atunci te invităm să comanzi direct din magazinul nostru online cafeaua Con Manos de Mujer și să spui un scurt ”Matiox!” – echivalentul mayaș al lui ”mulțumesc”.

Noi prăjim doar cafeaua pe care tu o comanzi pentru a fi siguri că va ajunge la tine cu toate calitățile sale unice  intacte. Fiecare pachet de Con Manos de Mujer de la Pasha Cafe nu depășește 10 zile de la data prăjirii atunci când este expediată.

Pasha Cafe este alături de tine cu sugestii și sfaturi: te ajutăm cu modul recomandat de măcinare/preparare și cu recomandări pentru stilului tău preferat de preparare al cafelei.

Lasă un răspuns