General

Beating the odds: Las Granadillas – cafeaua de specialitate a lunii septembrie

Se spune că numele Honduras (”mari adâncimi”) vine de la exclamația lui Cristofor Columb: ”Slavă Domnului că am scăpat de acele mari adâncimi” – spusă atunci când exploratorul a ancorat pe malurile țării.

Spre deosebire de vecinele ei mai bine cunoscute pentru cafeaua de specialiate – Costa Rica, Guatemala și El Salvador – Honduras a lucrat din greu la propria notorietate și și-a construit o reputație solidă în domeniu, devenind cel mai mare producător de cafea din zonă și al șaptelea la nivel mondial.

PashaCafe_Cafea_De_Specialitate_Honduras_1

Deși recolta 2015-2016 a produs aproximativ 6.1 milioane de saci de cafea, prețurile scăzute și trend-ul de a crea blend-uri de calitate slabă a oprit influxul de capital necesar culturii organizate și comercializării planificate. Asta se ”datorează” resurselor financiare mai limitate care nu pot susține infrastructura atât de bine implementată în țările vecine.

Din fericire, apariția competițiilor de specialitate și a licitațiilor de profil a stimulat producătorii în a planta varietăți noi, în a experimenta cu procesele de uscare și de a îmbunătăți tehnicile de recoltare/comercializare și infrastructura.

Această dorință de dezvoltare a dus la o conștientizare mai bună a pieței de cafea de specialitate din Honduras și îi stimulează pe fermierii locali în a oferi cafea de calitate mai bună.

PashaCafe_Cafea_De_Specialitate_Honduras_3

Pentru cunoscători, volumul mare de producție înseamnă că trebuie să știi unde să cauți adevăratele cafele de specialitate pentru a te bucura din plin de gustul unic Honduras. Din fericire, noi am avut un lead sănătos.

Așa că dacă vrei să fii printre primii care se vor lăuda că au descoperit o origine mai puțină cunoscută, te invităm să descoperi mai multe despre Honduras!

Honduras în cifre

Honduras este una dintre țările cel mai bine protejate din punct de vedere ecologic din America Latină. Există peste 20 de parcuri naționale și două rezervații imense (completate de rezervații adiacente mai micuțe) – acestea au păstrat zonele muntoase și pădurile sub-tropicale și tropicale aproape neatinse și au protejat mii de specii indigene rare.

Această dorința de a proteja ecosistemele naționale a avut un impact masiv și asupra cafelei: majoritar din soiul Arabic și crescută în zone cu intervenție umană minimă, cafeaua își păstrează gustul unic, caracteristic zonei.

La nivel național, 1.1 milioane de oameni sunt implicați într-un fel sau altul în industria cafelei: muncitori sezonieri pe perioada recoltei, lucrători în servicii conexe și tot felul de personal implicat direct/indirect în cultura cafelei, iar o plantație de cafea are în medie între 1.5 și 50 de hectare.

PashaCafe_Cafea_De_Specialitate_Honduras_2

Recolta are loc în perioada noiembrie-aprilie și cafeaua din Honduras își începe drumul în toate colțurile lumii în luna iulie.

De aceea, Pasha Café te invită să te bucuri în luna septembrie de Las Granadillas – cafea de specialitate adusă de la 10.000 de kilometri distanță.

Las Granadillas

Las Granadillas provine din departamentul Francisco Morazán, în zona centrală a țării. Capitala departamentală este Tegucigalpa, care este și capitala Honduras.

Zona este foarte muntoasă cu pante sălbatice acoperite cu păduri tropicale de conifere, caracterizate printr-un grad ridicat de umiditate la nivelul boltei. Solul este o combinație de argilă și pietriș, iar condițiile unice de climă sunt reflectate în cafeaua de specialitate din zonă.

PashaCafe_Cafea_De_Specialitate_Honduras_4

Clima răcoroasă și munții din apropiere își lasă amprenta în fiecare boabă de cafea și rezultatul este o origine cu arome discrete de ciocolată amară și fructe coapte și cu gust elegant de ciocolată, caramel și fructe de pădure.

Ești gata să descoperi o cafea de specialitate nou-nouță dintr-o țară care redescoperă importanța cafelei?

Atunci intră pe site-ul Pasha și convinge-te sigur de gustul cuceritor din Honduras și povestește-le și prietenilor de noua ta descoperire!

Un gând despre “Beating the odds: Las Granadillas – cafeaua de specialitate a lunii septembrie

  1. pop aurelia spune:

    buna seara felicitari pentru descriera acestei tari de cafea descoperita find o amatoare de cafele de ani de zile

Lasă un răspuns