Fără categorie

Affogato – mai prinde un strop de vară

Ce este Affogato

Affogato este fără îndoială cel mai bun desert pentru iubitorii de cafea. Și da, aici luăm în calcul și popularul Tiramisu. Răcoritor, fin, cremos, cu un boost de energie dar și savoare din plin, Affogato vorbește despre seri toride pe străduțe pietruite din Toscana.

Affogato este combinația reușită a două delicii perfecționate de italieni: espresso și gelato. Affogato în italiană înseamnă înecat și suprinde perfect esența acetei băuturi desert: gelato fin înecat în espresso fierbinte și aromat.

Desert sau băutură? Depinde de tine dacă te arunci pofticios asupra lui cu o linguriță sau aștepți să se topească cremosul gelato pentru a-l bea. Noi spunem că este un deserto-băutură delicios.

Affogato la Pasha Cafe

Istoric și legende

Dacă despre espresso ți-am mai povestit în Espresso: O Poveste Lungă Despre O Cafea Scurtă, acum ne vom opri asupra elementului răcoritor din Affogato, celebrul gelato. Pe cât de bun, pe atât de interesante sunt și legendele care îl plimbă de la lumea arabă la cea chineză și apoi la Caterina de Medici și la noi în pahar sau cornet în vacanțe.

Deserturile înghețate își au originea în cultura arabă unde luau forma unor sucuri sau gemuri din fructe servite foarte reci. Așa a luat naștere șerbetul (scharbat în arabă) și italienescul sorbeto.

Învenția gelato-ului modern abundă în legende, toate legate de florentini. Caterina de Medici ar fi cea care a popularizat acest desert înafara Italia atunci când a luat cu ea bucătari florentini care să prepare gelato la Paris pentru nunta sa cu Henric al II al Franței. Același merit este atribuit și unei cafenele din Paris deținută de sicilieni. Despre Affogato nu se știe precis când a fost inventat, el apărând pentru prima dată în dicționarul englez în 1992.

Preparare

Pe cât de savuros, pe atât de simplă este prepararea: două shot-uri de espresso se toarnă peste două cupe generoase de înghețată.

Tradițional Affogato se prepară din gelato Fior de late (o înghețată cremoasă din lapte) și espresso, dar îl poți întâlni sau customiza cu o sumedenie de alte ingrediente și toppinguri cum ar fi înghețata de vanilie, sirop de caramel sau ciocolată, ciocolată rasă, scorțișoară etc.

Îndiferent dacă alegi varianta simplă sau customizată, noi îți recoamndăm să folosești o cafea de specialitate și o înghețată cât mai cremoasă.

Citește și De Ce Nu Îmi Iese Un Espresso Bun?

Affogato la Pasha Cafe

Cu o istorie lungă înțesată din plin cu legende, Affogato este vedetă la Pasha Cafe și ne dorim să mai ținem vara în loc încă puțin. Prinde ultimul strop de vară alunecând pe o cupă de înghețată de vanilie scufundată într-un espresso fin și aromat. În perioada 8-30 Septembrie vino în Coffee Station, comandă un espresso și spune-ne parola „vreau și un strop de vară”, iar noi îți facem upgrade la Affogato (plătești doar espresso).

Lasă un răspuns